Игри за бебето от 6 до 9 месеца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

играчки, игри, 6 месеца, бебе, бебешки игри, активна гимнастика

Около 6 месечна възраст вашето бебе ще може да седи самостоятелно. Това ще му разкрие съвсем нов свят и нова перспектива, от която да го гледа. Време е за играчки за вашето бебе, тъй като точно в тази възраст то ще започне да се интересува от всички нови неща около себе си.

играчки, игри, 6 месеца, бебе, бебешки игри, активна гимнастика

Основни играчки

Бебето не се нуждае непременно от последните технологии в играчките за бебета. Някои основни и много любими играчки могат да бъдат: чашки, които влизат една в друга, рингове за нанизване, кукли, дървени или текстилни кубчета, колички, матрьошки или дрънкалки. Всички тези играчки спомагат за развитието на добрата координация между очите и ръката и фината моторика.

Гумените патета и непромокаеми книжки са идеални за игра във ваничката.

играчки, игри, 6 месеца, бебе, бебешки игри, активна гимнастика

Активен център за игра

Сега, когато бебето ви вече може да седи, активните гимнастики могат да бъдат наистина забавни. Потърсете кубове с формички за подреждане, бутони за натискане и подвижни части, които вашето мъниче да отваря, върти и дърпа. С помощта на тези играчки бебето се учи на причина и следствие. Активната гимнастика, на която вашето бебе до момента е лежало по гръб и е гледало висящите над него играчки, сега ще може да ги изучава, като седи върху нея.

играчки, игри, 6 месеца, бебе, бебешки игри, активна гимнастика

Играчки от предмети от всекидневието

Играчките няма нужда да ви струват цяло състояние. Бебето може да се радва на кутията от играчката толкова, колкото и на самата играчка. Една кутия с няколко от неговите малки играчки е страхотна идея за игра. Бебетата обичат да слагат и вадят неща. Други „домашни” играчки могат да бъдат тиганите, дървените лъжици, леки купи за салата и др. Оставете го да ви изнесе първия си кухненски концерт, барабанейки по тигана с лъжицата. В банята му дайде нечуплива и лека чашка, с която да налива и излива вода от ваничката.

играчки, игри, 6 месеца, бебе, бебешки игри, активна гимнастика

Книжки

Продължавайте да четете на вашето 6 до 9 месечно бебе. Дайте му няколко книжки от картон, които да не може да разкъса. Сега, когато може да седи, ще му бъде много интересно да разглежда големи книжки с твърди и ярко илюстрирани страници. Може да се научи даже да прелиства само.

ИГРИ

Дзак

Всяка форма на криеница е любима на малките деца. Ето една идея за това как да я играете с бебето на тази възраст. Седнете с бебето на пода. Вземете една хавлия и я сложете на лицето си.
Кажете ДЗАК, като махнете хавлията от лицето си и го откриете пред бебето. Обикновено резултатът е, че бебето ви започва да се смее и колкото повече я играете, толкова по-смешно става. Опитайте да сложите хавлията на главата на бебето и вижте дали то ще я дръпне само. Запомнете да кажете ДЗАК всеки път, когато махате хавлията. Тази игра учи малките, че предметите изчезват и после отново се връщат. В тази връзка, една силна и сигурна връзка с вашето дете ще му помогне да се справи с обичайните стресове на ежедневието.


Огледалце, огледалце

Оглеждането в огледало е много забавно за бебетата и им дава нова перспектива, от която да се погледнат.

Ето няколко идеи за това как можете да играете с огледалото:

Усмихнете се.

Раздвижете различни части от тялото си.

Правете физиономи и смешни звуци.

Издавайте звуци с устните си.

Имитирайте животни.

Клатете се напред-назад.

Бебетата имат нужда от визуална стимулация от много ранна възраст.

 

Къде е топката?

Играта повишава концентрацията и вниманието.

Седнете на пода с бебето.

Вземете една от неговите любими играчки и говорете за нея.

Скрийте играчката – отзад, в джоба и т.н.

Питайте бебето „Къде е играчката?”

Извадете играчката и кажете „Ето я играчката!”.

Продължете играта, като сменяте мястото на играчката всеки път.

Изследвания доказват, че кубчетата, играта на криеница и други „игри от едно време” спомагат за когнитивното, моторното и речево развитие на детето.

 

Грахчета

Бебетата обожават да ядат с пръсти. Всъщност, храненето с пръсти е важна стъпка в развитието на моторните умения. Когато бебето успее да хване и сложи храната в устата си, това му дава усещане за сила и контрол.

Сложете няколко сварени грахчета и моркови на масичкаа пред бебето.

Покажете на бебето как да си вземе от храната.

Напълно вероятно е да се опита и вас да нахрани.

Храненето с пръсти е добро упражнение за координацията между очите и ръката.

 

Букви

Около 6-7 месечна възраст е иделното време да запознаете бебето с буквите. За него те са все още само предмети с различни форми. За целта са ви нужни ярки карти или картинки с букви на тях. Можете и сами да си ги направите.

Когато бебето е спокойно и проявява интерес, му показвайте картите и казвайте коя е буквата. По-късно можете да задавет въпроса „Коя е тази буква?” и сами да отговаряте „Буквата А.”. Можете да окачите и картинки с букви на стените , извън България това е много популярна декорация за детски стаи.

Играта помага за развитието на езика и речника.

 

И една игра, която развива въображението и социалните умения на бебето:

Играта „на ужким”.

Може да се чувствате нелепо, докато се правите, че говорите по телефона, пиете от въображаема чашка или друго обичайно действие, но вашето бебе искрено ще се забавлява и много скоро ще започне да ви имитира. Тази игра ще играете още дълго време без да ви омръзва.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Игри

76,786 преглеждания

Comments are closed.