Хомеопатия при кърмене

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
kurmene

Кърменето е изключително важен процес. С кърмата бебето не само получава хранителни вещества, но и антитела, произведени от майката, които го предпазват от инфекции (в тази крехка възраст собствената имунна система на бебето все още не е достатъчно добре развита). Кърменето участва и в изграждането на силната емоционална връзка между бебето и майката.

Повечето жени имат желание да кърмят. Ако сте от тях, но кърмата Ви не достига, можете да стимулирате нейната продукция с приема на Ricinus communis 5 CH, по 5 гранули 3 пъти дневно. Разбира се, има жени чиито гърди съдържат повече мастни, отколкото жлезисти клетки и при тях приемът на този медикамент не би довел до съществено увеличение на кърмата, но там, където има достатъчно жлезиста тъкан, стимулирането й с Ricinus communis 5 CH води до впечатляващи резултати.

В хода на кърменето могат да възникнат и някои други проблеми, при които хомеопатията може да бъде полезна – болезнени рагади по гръдните зърна, задръжка на кърма и последващо възпаление и др.

При задръжка на кърма или т.нар. галактостаза в съображение най-често влизат следните медикаменти:

Belladonna 9 СН: при зачервяване, топлина, оток и болка в засегнатата част от гърдата.
– Apis mellifica 15 СН: при розовеещ оток в засегнатата област, усещане за парене и щипане и подобрение на оплакванията от студен компрес.
– Bryonia alba 9 СН: при болка, засилваща се и от най-малкото раздвижване на засегнатата гърда.
– Phytolacca decandra 9 СН: при плътна консистенция на засегнатия участък, гъста и недостатъчна по количество кърма и увеличени лимфни възли в близост до засегнатия участък.

От избраният медикамент или комбинация от медикаменти обичайно се приемат по 5 гранули 5-6 пъти дневно, като с намаляване на оплакванията, приемите се разреждат. При изразени оплаквания, приемите могат да бъдат и на всеки час.

При задръжка на кърма, независимо от болката, гърдите трябва старателно да се изцеждат, защото продължителният застой създава условия за по-сериозно възпаление.

Ако въпреки взетите мерки, оплакванията се влошават или се появи температура при майката, трябва непременно да се потърси консултация с лекар.

Нацепването на гръдните зърна (или т.нар. рагади) може да бъде изключително неприятно и болезнено и да направи труден или дори невъзможен акта на кърмене. В тези случаи хомеопатичната терапия също може да бъде от полза. Най-често се прибягва до един от следните медикаменти (или комбинацията от тях):

Nitricum acidum 9 СН – при рагади с кървящо дъно. Болката е силна и се оприличава на болката от “забита треска”.

Graphites 15 СН – при рагади, придружени от отделяне на гъста, медоподобна течност, понякога водеща до образуване на засъхнали корички.

Приемат се обичайно по 5 гранули 3-4 пъти дневно.

* Предложената тук информация не цели и не може да замести лекарската консултация

www.homeopatiazateb.com

Кабинет:
гр. София
кв. „Лозенец“, ул. „Горски пътник“ N 53

Записване на час за консултация: 0888 148 912

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,710 преглеждания

Comments are closed.