Грипната ваканция ще бъде удължена само в някои области, в София продължава до 15 март

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

medical-masks

Днес е последният ден от националната грипна епидемия, която беше обявена от МЗ миналата седмица. Общата грипна ваканция няма да бъде удължена и повечето училища в страната от утре ще продължат редовните си учебни занимания. Грипната ваканция беше обявена във връзка с повишената заболеваемост от грипен вирус тип Б.

По думите на министъра на здравеопазването Красимир Вълчев обаче е възможно ваканцията да продължи в някои отделни области и общини до края на седмицата. Сред тези места засега са Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Силистра.

Децата от областите Плевен и Габрово остават във ваканция до второ разпореждане.

Заради повишения брой заболели от грип тип Б и след откритите нови два случая на коронавирус в столицата, грипната ваканция за учениците се удължава до 15 март. Допълнителните дни са във връзка със заболеваемостта от грип В на територията на общината. Детските градини и ясли продължават да работят при засилен контрол на вход, както за децата, така и за персонала.

Засега не се обсъжда възможността пролетната ваканция да бъде съкратена, за да се навакса учебно време. От министерството се надяват пропуснатия материал да бъде преподаден в часовете предвидени за упражнения, като наред с това се преструктурират учебните програми на учениците.

Министърът обясни още, че не се предвижда удължаване на учебната година, както и промени в предварително обявените дати за национално оценяване, изпити и матури. Той обаче допуска, че е възможно да отпаднат някои от последните теми от учебния материал, за които няма да има време да бъдат преподадени.

Където е възможно ще бъде въведено дистанционно обучение.

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната временно са преустановени всякакви форми на групови дейности, мероприятия и извънкласни занимания, които налагат събирането на голям брой деца на едно място.

Дните определени за зелени училища и екскурзии засега се предвижда да се използват за учебни занятия с цел да се компенсират дните, в които учениците са били в грипна ваканция.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,130 преглеждания

Comments are closed.