Фази на раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Тази статия ще обясни всяка фаза на раждането, за да ви помогне да разберете какво се случва, какви алтернативи имате и как вие и партньорът ви можете да помогнете.

rp_mom_give_birth.jpg

Ранна първа фаза – латентна фаза

Какво се случва?

Шийката на матката омеква и се подготвя за раждането. Ще започне да се изглажда (изтънява) и да се разтваря. На този етап шийката ще се отвори от 0 до 3-4 см. Слузестата запушалка (тапа) ще бъде изхвърлена – може да имате слуз или леко кървене. Околоплодните води може да започнат да изтичат на тънка струйка и ще имате нерегулярни леки контракции. Контракциите обикновено продължават между 10 и 40 секунди. Ако все още можете да говорите по време на контракции най-вероятно сте в ранна фаза на раждането. Бебето може да започне да се установява и да не мърда толкова често.

Колко дълго продължава?

Ранната фаза може да продължи няколко часа, дни или седмици. Някои жени имат периоди на регулярни контракции за известно време преди раждането да се установи, докато други изобщо нямат признаци на ранна фаза на раждането. Наистина няма сигурен начин да знаем колко дълго ще продължи тази фаза, нито продължителността на тази фаза е показател колко дълго ще продължи раждането след като се установи.

Какво ще усещате?

По време на тази фаза е възможно да се чувствате развълнувани или разтревожени и неспокойни. Това е добро време да продължите с ежедневните си дейности, да се храните и да пиете според нуждите си и като цяло да се подготвяте и настройвате за раждането. Почивайте си много, защото ще имате нужда от енергия за активната фаза на раждането след това. Уверете се, че багажът ви е събран и всичко е готово за тръгване към болницата.

Какви решения може да се наложи да вземете?

По време на тази фаза няма много какво да направите. Помислете какво раждане бихте искали да имате, какво е отношението ви към различните методи за обезболяване и интервенции. Някои лекари ще ви предложат вагинален преглед на този етап, за да установят доколко е изгладена и разтворена маточната шийка. Този преглед може да е успокоителен за вас. Въпреки това има повишен риск от инфекция и от спукване на околоплодния мехур, ако изберете да ви направят преглед. Освен това прегледът няма да покаже колко дълго време ще мине преди родовата дейност да се установи и колко дълго ще продължи самото раждане.

Как можете да си помогнете?

Нека всичко да е колкото се може по-нормално. Ако сте седнала, уверете се, че сте изправена и наведена напред. Вероятно ще можете да говорите по време на първите контракции. Когато станат по-силни, дишайте бавно и дълбоко, фокусирайки се на издишването. Практикувайте техники за релаксация, мислейки за зоните си на напрежение и издишвайки ги. Ако раждането започне през нощта, опитайте се да спите или да си почивате колкото се може повече, за да запазите енергята си. Да лежите на една страна е по-малко изтощаващо, отколкото да мерите с крачки пода, опитвайки се да ускорите раждането.

Как може да помогне партньорът ви?

Уверете се, че в колата има бензин за пътуването към болница. Дръжте телефона си включен. Напомнете на майката, че това е ранна фаза на раждането и че дори да продължи няколко дни, това помага на шийката на матката да омекне и да се подготви за по-силните контракции, които предстоят. Уверете се, че тя си почива и се храни добре.

Активна първа фаза

 Какво се случва?

Контракциите вече ще бъдат по-силни и по-регулярни. Шийката на матката е напълно изгладена и се отваря от 4 до 10 см. Бебето се спуска надолу в таза и в позиция, която ще му помогне да се роди. Контракциите ще продължават около 45-60 секунди и постепенно ще стават все по-дълги и все по-близо една до друга. Пиковете им ще се усещат по-остри и по-болезнени.

Колко дълго продължава?

Активната фаза при първо раждане обикновено продължава около 10-16 часа. Ако това е второ (или трето) раждане може да е значително по-кратко. Ако първото ви бебе е родено чрез цезарово сечение, тогава раждането ще прилича повече на първо, а не на второ.

Какво ще усещате?

Към този момент може да се налага да се концентрирате върху дишането си по време на всяка контракция. Може да се чувствате уплащена, че контракциите стават все по-силни. Ако усещате контракциите в гърба си или имате болки много ниско в долната част на гърба, бебето може да е в задно тилно предлежание, когато гръбнакът на бебето е разположен срещу вашия. Повечето бебета в тази позиция ще се обърнат с лице към гръбнака ви преди втората фаза.  Ако това се случи, раждането може да бъде много дълго и изтощаващо. Заемането на позиция на четири крака и люлеенето на таза може да ускори обръщането на бебето и да подпомогне прогреса на раждането. При този тип раждане с болки в гърба не забравяйте редовно да изпразвате пикочния си мехур, за да има достатъчно място вътре в таза и бебето да може да се завърти.

Какви решения може да се наложи да вземете?

В някакъв момент по време на тази фаза вероятно ще се запътите към болницата. Може да е трудно да определите точния момент, в който да тръгнете – вижте листовката «Начало на раждането» за повече информация. В момента, в който пристигнете, ще трябва да решите дали да приемете ли не рутинните процедури, които медицинският персонал ще ви предложи.

Те мога да включват следните:

•    клизма, обръсване
•    електронен фетален мониторинг
•    вагинален преглед
•    мобилност, изправени позиции или лежане в леглото
•    носене на болнична нощница
•    спукване на оклоплодния мехур, ако все още е запазен
•    система с окситоцин за ускоряване на раждането
•    аналгезия или анестезия
 
Как можете да си помогнете?

Заемайте вертикални позиции колкото се може по-дълго. Опитайте движения като нежно люлеене на таза или поклащане на хълбоците. Помислете за вана или душ за облекчаване на болката. Опитайте да се усмихвате след всяка контракция и да издишвате – вече трябва да издържите с една контракция по-малко. Ще трябва да се концентрирате върху дишането си по време на тази фаза. Вече няма да можете да говорите по време на контракции и може да ви е по-лесно да затворите очите си. Фокусирайте се върху бебето и си напомняйте, че всяка контракция приближава момента, в който ще го прегърнете. Все още се опитвайте да дишате толкова дълбоко, колкото се усеща комфортно, представяйте си, че всяко вдишване гали върха на главичката на бебето. Представяйте си бебето си по време на всяка контракция, миризмата му и как ще се усеща в ръцете ви. Слушането на музика, която ви отпуска, може да помогне по време на тази фаза.bremennost fazi

Как може да помогне партньорът ви?

•    Не се опитвайте да говорите или да задавате въпроси по време на контракция – тя има нужда от цялата си енергия за да се справи
•    Решителен, уверен, енергичен масаж с дланта на ръката ви върху долната част на гърба й може да помогне по време на контракция, особено ако усеща болки долу в гърба.
•    Използвайте докосваща релаксация за да премахнете напрежението от раменете, ръцете, краката и лицето.
•    Окуражавайте я много и й казвайте колко добре се справя.
•    Не я оставяйте сама по време на тази фаза, дори това, че сте в другия край на стаята може да я разстрои.
•    Комуникирайте с медицинския пресонал, за са наясно какво искате.
•    Помагайте й да хапва леки закуски (ако иска) и да пие течности често
•    Напомняйте й да изпразва пикочния си мехур на всеки 1-2 часа.
•    Топъл компрес в долната част на гърба или корема може да помогне да се облекчи болката при всяка контракция.
•    Обикновени жестове на загриженост вероятно ще я успокояват най-много – галене на косата й, нежни прегръдки, държане за ръце и усмивки.
•    Помнете да не предлагате обезболяване – ако има нужда за справяне с болката, тя сама ще помоли за това.
•    Опитайте се да не се притеснявате за звуците, които тя издава – раждането обикновено е болезнено и това може да е нейният начин да се справи със силните болезнени контракции.
 
Транзиция
 
Какво се случва?
Транзцията е част от активната фаза на раждането. Шийката на матката ви сега е отворена между 8 и 10 см. Контракциите са най-дълги – достигат 90 секунди и идват на всеки 2 минути. Паузите между контракциите ви дават възможност само да си поемете дъх и да изпиете глътка вода. Пикът на контракцията е много силен, а някои контракции се усещат сякаш преливат от една в друга или дори имат двоен пик. По време на тази фаза околоплодният ви мехур най-вероятно ще се спука спонтанно. Тази фаза може да продължи от няколко минути до един час.

Колко дълго ще продължи?

Транзицията минава незабелязано за някои жени, докато при други продължава един час или повече.
Какво ще усещате?
Транзицията обикновено е най-плашещата и трудна част от раждането. Може да се чувствате много уязвима и да се съмнявате, че ще се справите. Може да решите, че определено се нуждаете от силно обезболяващо. Може да започнете да усещате чувство за напън. Вероятно ще забележите усещане за препълненост в таза, което понякога се усеща като позив да отидете по голяма нужда.

Чести признаци за транзиция са:

•    треперещи крака
•    студени крака
•    гадене и повръщане
•    внезапно усещане за студ
•    хълцане
•    безпомощност и желание да се предадете
•    гняв, раздразнителност и агресия
•    нежалание да бъдете докосвана
•    внезапно събличане на дрехите
•    не ви интересува как изглеждате
 
Какви решения може да се наложи да вземете?

На първо място може да се наложи да решите какво ще правите с обезболяването. Втората фаза наближава, а това не е най-добрият момент за лидол или епидурална. Много жени, които не са имали обезболяване до този етап обаче започват да се чувстват сякаш няма да се справят без обезболяващо. Да вземете душ, да отидете до тоалетната, да издавате звуци може да е от помощ. Ако наистина искате обезболяващо – райски газ, ако е на разположение в тази болница, може да помогне да се справите с последните контракции преди да започнете да напъвате. Самото знание, че сте вече на финалната права е много полезно за много жени и им дава куража и подкрепата, от която се нуждаят за да се справят със силните контракции. Може да имате нужда да сменяте позиции често, въпреки че вероятно ще имате нужда от помощ, за да направите това.

Как можете да си помогнете?

Наистина ще имате нужда да се фокусирате върху дишането си. Може да започнете да се хипервентилирате, като се чувствате паникьосана с всяка контракция. Опитайте се да сте изправена или да лежите на една страна, за да осигурите на бебето достатъчно място, за да премине през таза. Ако имате усещане за напън, опитайте да застанете на четири крака с дупе във въздуха, за да премахнете това усещане. Може да откриете, че вдишването на райски газ по време на тази фаза помага – помнете да вдишвате в началото на контракцията и да спрете да вдишвате газ, в момента, в който тя достигне своя пик. По този начин умът ви ще остане ясен, когато контракцията свърши. Много е трудно да се отпуснете по време на тази фаза. Практикувайте техники за дишане, които ще помогнат да се справите с контракцията:

•    тежко дишане “ху-ху-ха-ха” по време на контракция
•    имитирайте духане на свещ с много леко дишане
•    техники за отвличане на вниманието – обратно броене, стихчета, монотонно пеене или стенене, пъшкане
•    казвайте “аз мога” по време на всяка контракция, вместо “аз не мога”
•    фокусирайте се върху бебето си – наистина сте на финала
 
Как може да помогне партньорът ви?

Все още има нужда от цялата ви подкрепа и окуражаване през тази фаза. Можете да разпознаете транзицията по промяната в поведението й, а също може да забележите линия, която се появява от дупето й към долната част на гърба й. Това означава че бебето се е спуснало надолу в таза и избутва сакралната кост назад. Ако забележите, че тя започва да хипервентилира, опитайте да дишате леко пред нея, за да имитира дишането ви. Ако забележите, че  сумти по време на контракция, напомнете й да се опита да не напъва. Обтривайте с гъба лицето й между контракции и й подавайте вода за да отпива. Може да има нужда да стиска ръката ви между контракциите. Повтаряйте й, че се справя много добре и че е на финалната права и съвсем скоро ще е готова да избута бебето навън. Помнете, че може да не желае да бъде докосвана, може да звучи сякаш е победена и не може да продължи  или да стане много обидчива, да ругае – това е нормално.
Фазата на почивка (Почивай и бъди благодарна)
 
Какво се случва?
След интензивната фаза на транзицията, раждането може да спре за известно време. Това е шанс да си починете и да си поемете дъх.
Колко дълго продължава тази фаза?
Като транзицията, някои жени изобщо не забелязват тази фаза – при тях веднага след силните контракции, които продължават по 90 секунди възниква желанието, нуждата за напъване. Други жени имат много характерна фаза на почивка, която може да продължи един час и повече. По време на тази фаза контракциите може да се разредят или изцяло да спрат. bremennost fazi 2 - Copy

Какво ще усещате?

До този момент вероятно ще сте изтощена. Използвайте възможността да релаксирате и да починете. Пийте течности и изпразнете пикочния си мехур.
Какви решения може да се наложи да вземете?
Вашият лекар може да иска да следи тоновете на бебето чрез електронен монитор. Ще трябва да решите дали искате това или предпочитате ръчен мониторинг с доплер. В повечето случаи лекарят по това време ще иска да сте в леглото с вдигнати крака. Ако тази фаза продължи дълго без контракции, може да иска да се намеси. Обсъдете плюсовете и минусите на това с него.

Как можете да си помогнете?

Почивайте и релаксирайте. Пийте течности и чакайте контракциите да започнат отново. Ако сте в тази фаза, няма да имате контракции, така че няма нужда да дишате. Насладете се на почивката.
Как може да помогне партньорът ви?
Споделете почивката и чакайте. Говорете с лекаря за интервенциите, ако ги предлага, задавайте много въпроси.

Втора фаза
 
Какво се случва?

Вече има пълно разкритие на шийката на матката и природата на контракциите се променя, защото матката започва да изтласква бебето през родовия канал. Контракциите продължават около 60-90 секунди и могат да бъдат на всеки 2-5 минути. С всяка контракция бебето се предвижва надолу, а след това се хлъзга леко нагоре в края на контракцията. Когато главичката прорязва перинеумът е разтегнат максимално. От този момент бебето няма да се връща нагоре след всяка контракция. Ражда се главата, след това раменете – обикновено със следващата контракция. Ако бебето в разположено седалищно, първо се раждат крачетата или дупето. Може да има няколко минути забавяне преди да се роди главата. Втората фаза обикновено продължава около 2 часа за първо бебе и между няколко минути до един час за следващите бебетата. Ако имате близнаци, е възможно да има пауза (фаза на почивка) между раждането на първото и на второто бебе.

Колко дълго продължава?

Средната продължителност на втората фаза е 1-2 часа за първо бебе и по-малко от час за следващите бебета. Ако първото раждане е било със цезарово сечение е по-вероятно втората фаза да прилича повече на първо раждане. Ако се вслушате в тялото си и избирате позите, които са ви най-удобни, това ще помогне да се намали продължителността на втората фаза – обикновено тялото ви знае коя позиция е най-ефективна за раждането на бебето.

Какво ще усещате?

Повечето жени не изпитват болка с контракциите на този етап по същия начин, както по време на първа фаза. По време на всяка контракция вероятно ще изпитвате усещане за напън. Това ще се случва няколко пъти по време на всяка контракция. Усеща се като позиви за голяма нужда. Може да сумтите по време на всеки напън. Вероятно ще бъдете много фокусирана върху раждането и няма да мислите за нищо друго, освен да избутате бебето си навън. Когато главичката прорязва може да имате изгарящо или парещо усещане около влагалището. Това може да ви накара да искате да стегнете мускулите на тазовото дъно. Опитайте вместо това да ги отпуснете.

Какви решения може да се наложи да вземете?

Може да имате възможност да изберете позицията, в която да родите. Ако втората фаза отнема дълго време или бебето показва признаци на страдание, лекарят ви може да препоръча интервенции, за да му помогне да се роди като използва форцепс или вакуум. Когато главичката прорязва, лекарят може да предложи да направи епизиотомия, за да разшири изхода. Проверете каква е политиката на болницата относно рутинната аспирация на новороденото и дали е възможно бебето да бъде поставено на корема на майката веднага след като се роди.

Как можете да си помогнете?

Изправената позиция ще помогне на бебето ви да се роди, но това може да не е възможно в болницата където ще раждате. Не се притеснявайте да издавате звуци, ако имате нужда. Това е нормално по време на тази фаза и ще ви помогне да напъвате и да освободите напрежението. Напъвайте, когато изпитвате нужда. Може да е разсейващо, ако медицинския персонал ви крещи да напъвате и да задържате дъха си. Опитайте се да слушате собственото си тяло. Когато усещате, че бебето се хлъзга обратно след контракция, опитайте да не падате духом. Това движение помага на перинеума да се разтегне бавно и постепенно, намалявайки вероятността от разкъсвания. Когато главичката прорязва и имате парещо усещане, представете си как се отваряте и опитайте да не стягате мускулите на тазовото дъно. Ще откриете, че задъханото дишане по време на тази фаза ще помогне да се забави раждането на главичката на бебето. Може да използвате огледало, за да видите прогреса на бебето – това може да ви окуражи, ако сте изтощена. Когато главичката се покаже, може да искате да се протегнете надолу и да я докоснете, а след това да го вземете и да го вдигнете към гърдите си в момента, в който се роди.

Какво може да направи партньорът ви?

Много е вълнуващо да гледате как бебето бавно се появява. Тя ще прави големи услилия с всяка контракция – продължавайте да я окуражавате. Опитайте се да запазите тиха и спокойна обстановка. Когато видите главичката да се показва, кажете й за нейния прогрес. Ако се наложи епизиотомия, може да се предвижите до главата й, за да не гледате, същото важи за форцепс или вакуум. Когато бебето се роди, може да изглежда сиво или синьо. Това е често срещано; ще стане розово, когато започне да диша самостоятелно.

Трета фаза

Какво се случва?

След като бебето се роди, ще трябва да родите и плацентата. Ако се използват медикаменти за да се ускори раждането на плацентата, пъпната връв ще бъде прерязана веднага след като бебето се роди. Лекарят ще постави една ръка на корема ви, а с другата ще държи пъпната връв. В момента, в който имате контракция ще натиска корема ви и леко ще издърпва пъпната връв. Ако не се използват медикаменти, пъпната връв ще остане непрерязана и няма да има натискане на корема и теглене на пъпната връв. Ще имате контракция и вероятно ще усетите как плацентата се плъзга във влагалището.

Колко дълго продължава?

Управляваната трета фаза с медикаменти и теглене на пъпната връв обикновено продължава 4-5 минути. Ако имате естествена трета фаза може да отнеме от няколко минути до един час или повече.

Какво ще усещате?

Може да изпитвате смесица от вълнение, облекчение, изтощение, главозамайване или гордост.
Какви решения може да се наложи да вземете?

Това са алтернативите, които имате по време на тази фаза:

•    къде да се сложи бебето веднага след раждането
•    дали да се използват медикаменти за ускоряване на раждането на плацентата
•    дали да се изкъпе бебето и от кого
•    кой ще пререже пъпната връв
•    кой пръв ще види пола на бебето
•    дали бебето ще получи инжекция с витамин К
•    дали да се извърши рутинна аспирация на бебето
•    как ще се храни бебето и колко време след раждане
 
Как можете да си помогнете?

Ако се използват медикаменти за ускоряване на раждането на плацентата, няма много какво да направите. Ако изберете да не се използват медикаменти, помнете, че това е възможно само ако сте имали нормално раждане без усложнения и без наркотици или епидурална упойка. При естествената трета фаза можете да помогнете да се ускори третата фаза като заемете вертикална позиция, вземете бебето в контакт кожа-до-кожа и го кърмите. Ако сте имала епизиотомия и разкъсвания, лекарят ще трябва да ги зашие. Може да вдишвате райски газ, за да си помогнете в този момент.

Как може да помогне партньорът ви?

Радвайте се на бебето си. Тя може да иска да прегърне бебето или да е толкова изтощена, че да не се интересува. Може да й стане студено и да започне да трепери, можете да я завиете с одеяло. Ако бебето има нужда от специални грижи, опитайте се да отидете при него и да го видите колкото се може по-скоро, за да се върнете при майката и да й разкажете как е. Тя ще бъде много обезпокоена, ако не може да види какво се случва с него.

 Статията е предоставена от Център Естествени идеи

idei logo

Източник: www.childbirthinternational.com

Превод: Олга Дукат, www.doula.bg

birth_moment  „Минусите“ на естественото раждане

poslanie-ot-dulbinite  Послания от дълбините

c1c2785c551bad9b76529fd783d49f3f_big  Раждането като концерт за пиано и любов

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

48,434 преглеждания

Comments are closed.