Европейската нощ на учените с интересна програма за децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
NoshtNaUchenite_Logo_OK


Европейската нощ на учените ще се проведе едновременно в 300 града от Европа и света на 30 септември. У нас освен в София, тя ще бъде отбелязана и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, Жеравна, Медвен и Рожен.

В София седем места ще предложат програма, посветена на Европейската нощ на учените. Вратите на лабораториите в „София Тех Парк“ ще бъдат отворени за посетители, като учените ще показват експерименти и образователни игри, а участници от „Лаборатория за слава FameLab“ ще демонстрират свои проекти по новоизградения пешеходен мост на бул. „Цариградско шосе“.

Останалите шест локации за столицата са Технически университет, Софийска астрономическа обсерватория, Агробиоинститут, Национален природонаучен музей, Национален политехнически музей и „Музейко“.

По време на Европейската нощ на учените детският образователен център „Музейко“ ще чества и своя първи рожден ден с научно парти, чиято тема е „Цветове“. То ще започне в 19.30 часа и ще се опита да убеди и големите, че науката може да бъде забавна. То е отворено само за посетители над 18 години.

Цветовете ще добият вкус с ястия, приготвени от майсторите от кулинарното училище Amuse Bouche, а всички над 18 години ще могат влязат в обувките на художника Джаксън Полък и да разпръскват боя в експерименталната работилница.

Билети и повече информация за програмата можете да намерите в сайта на „Музейко“.

Пловдивската нощ на учените ще се проведе в Университета по хранителни технологии, където в 17 часа ще бъде открита програмата и в Института по зеленчукови култури „Марица“. Ще има кулинарни състезания, изработка на фигурки от хлебна средина и декорация, фокуси за деца, дегустации на зърнени храни и напитки, научни експерименти.

Иновациите в областта на компютърното моделиране на токсични ефекти ще бъде темата на представянето на съвременни компютърни технологии в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Събитието започва в 16.30 часа.

Богата програма очаква всеки, който посети Mall Galleria в Стара Загора в нощта на учените. Събитията започват още в 16 часа с щанд „Наука за деца“ с макети на Слънчевата система, планетата Земя, земните недра, човешкото тяло. В оставащите часове до 21 часа децата ще се учат как да правят пещери, какви са техните особености, ще се запознаят с някои от най-известните вулкани на света и какви с последствията от изиграванията.

Проектът за Европейска нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри.

Пълната програмата по градове можете да разгледате тук.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,361 преглеждания

Comments are closed.