Дъщерите на строгите майки са по-успешни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

strogi-maiki

Наскоро бяха публикувани данните от проучване, според което стриктните майки имат по-успешни дъщери. Причината е, че дисциплината е един от най-важните фактори за постигане на успех.

Децата, които от малки се стараят да бъдат все по-добри и да покриват изискванията на родителите си, се справят по-добре и с предизвикателствата на живота. Проучването е направено от Университета на Есекс, Англия.

За целта са наблюдавани 15 500 момичета, които в началото на проучването са били на 13-14 години. Проучването е започнало през 2004 г. и е продължило 6 години, докато тийнейджърките станат млади жени. Въпреки че изводите не се отнасят за всички момичета от проучването, се оказва, че момичетата със строги майки по-често влизат в университет и имат по-големи шансове за успешно и бляскаво бъдеще. Изследван е и процентът на бременност сред тийнейджърките и е установено, че девойките с по-строги майки много по-рядко забременяват, докато са тийнейджърки.

Важно е да се отбележи, че има огромна разлика между строгите майки и майките, които нараняват децата си – емоционално или физически. Насилието, естествено, не води до никакви положителни ефекти. Как да бъдеш строга майка, без да преминаваш границата? Ето няколко съвета: Важно е да имаш реална преценка за възможностите на дъщеря си. Целите, които й поставяш, не бива да са под нейното ниво, но не трябва и да са много над възможностите й. Наказвай децата си, само когато е необходимо. Не е нужно да наказваш децата си за най-малките прояви на непослушание, а насилието и жестокостта нямат място във взаимоотношенията ви. Не е нужно да си студена и сериозна, за да бъдеш строга майка.

Всъщност е много важно да показваш на децата си, че ги обичаш и че те имат твоята подкрепа. Проявявай разбиране. Дъщеря ти невинаги ще успява да постига целите си. Понякога е достатъчно само да се доближиш до поставената цел, така че не бъди перфекционистка винаги, а ако дъщеря ти е разстроена, че не е отговорила на очакванията, прояви разбиране и я успокой.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,004 преглеждания

Comments are closed.