Дона Тарт – „Щиглецът”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Cover_The_Goldfinch

 

 

„Поразително. Великолепна, достойна за Дикенс книга, съчетаваща като в симфония разказваческите умения на Дона Тарт в едно възхитително цяло“
„Ню Йорк Таймс”

„Щиглецът” е роман, който се появява изключително рядко, да кажем не повече от дузина пъти за едно десетилетие, много находчиво написана книга, която докосва както ума, така и сърцето.”
Стивън Кинг

Всяка нова книга на Дона Тарт, забележителна във всяко отношение фигура в света на американската литература, се смята за събитие, тъй като тя издава по едно заглавие на десет години. Последният й роман „Щиглецът“ – несъмнено литературно събитие от световна величина – е мрачна, динамична и вълнуваща история, достойна за Дикенс (както отбелязва и критиката), историята на един млад мъж, загубил рано майка си в терористичен атентат, израстване сред тайните и сенките на антикварно магазинче в Ню Йорк и фалшивия, лекомислен блясък на Лас Вегас. В аристократичния свят на стария Ню Йорк и в света на дрогата, залаганията и мафията във Вегас, животът на Тио Декър се свързва неразривно със съдбата на загадъчно изчезнала картина от стар фламандски майстор. Нищо не остава спестено на самотното младо момче – несподелена любов, затъване в утайката на обществото, дрога, преследване, измами и лутане в един свят, в който приятелите могат да се окажат врагове, а враговете – приятели.

Романът печели наградата “Пулицър” за 2014 г. за художествена проза и се радва на изключителен интерес от страна на публиката и критиката. Книгата е описана от журито като “красиво написан роман за съзряването, с изключително добре обрисувани образи“. “Книга, която вълнува ума и докосва сърцето”, добавят членовете на журито.
„Щиглецът”, едно от най-популярните залавия на американския пазар за 2013 г, ще бъде филмиран от холивудското студио Warner Bros. Работата по лентата вече е започнала, катопродуценти на проекта са Брет Ратнър, Брад Симпсън и Нина Джейкъбсън. Ратнър е добре познатс режисьорската си работа над „Червения дракон“ по едноименния роман за Ханибал Лектър, а Джейкъбсън е един от основните продуценти на хитовия филмов франчайз „Игрите на глада“.

 

Издателство Еднорог 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,968 преглеждания

Comments are closed.