Диана Добрева поставя „Непознатото дете“ в Столичен куклен театър

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Nepoznatoto-dete_SKTПремиерата на спектакъла по Е. Т. А. Хофман е на 7 декември от 19:00 ч.

Половин година след като „Непознатото дете“ от Е. Т. А. Хофман беше публикувано за първи път на български език във формат, който обединява литература, музика и изобразително изкуство, на 7 декември ще се състои и дългоочакваната премиера на постановката по книгата на сцената на Столичния куклен театър. Режисьор на едноименното представление, копродукция с издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“, е носителката на „Аскеер“ Диана Добрева, която за първи път поема предизвикателството да работи по спектакъл за деца. Драматург на постановката е Ангел Еленков, сценографията е дело на Марина Райчинова, а музиката – на Георги Стрезов.

„Написана преди два века, тази приказна история е едно вечно завръщане към възприятието на света чрез детската чистота и стремежа на вече зрелия човек към изгубения рай. Самото „непознато дете“ е една алегория на недостижимото съвършенство“, споделя Диана Добрева. Според хореографа на постановката Деян Георгиев тази история е всъщност за порасналото дете, което се връща назад в търсене на нещо изгубено, в търсене на абсолютната любов, на детското съзерцание, чрез което се открива красотата на всичко живо.

Представлението проследява приключенията на Феликс и Кристина, братче и сестриче, които срещат в гората чудно дете. Само с едно докосване непознатото дете превръща растенията и животните в техни приятели в игрите, а вятърът – в приключение. За нещастие страховитият магистър Мастилко, цар на гномите, враг на въображението и мечтите, се опитва да развали техните вълшебни весели игри. Ще успее ли той да унищожи царството на непознатото дете?

Премиерните дати на постановката „Непознатото дете“ са на 7, 8 и 21 декември.

„Непознатото дете“ е част от фестивал „Културама“ и се провежда с подкрепата на dm.

За режисьора:

Nepoznatoto-dete Diana-Dobreva_picДиана Добрева е българска актриса и театрален режисьор.

Родена е през 1971 г.в семейство на актьори. Завършила е магистратура Актьорско майсторство за кино и театър и Режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Френска филология в Софийския университет и История на изкуствата в Сорбоната. Учила е и в театрален колеж „Любен Гройс“. Между 2000 и 2006 г. е актриса в Театрална работилница „Сфумато“. Участва в множество български и международни кинопродукции, между които „Маймуни през зимата“, „ Пазачът на мъртвите“, „ Малки разговори“, „ Love. Net“, „La fine del mare“. Лауреат е на всички национални награди за киноактриса, включително и „Златна роза“.

През 2006 г. Диана Добрева поставя своя дебютен спектакъл „Медея“ от Еврипид в „Сфумато“ и получава награда „Аскеер“ за Режисьорски дебют. За „Медея“ печели и наградата за „Най-добро представление“ на критиката и пресата – „Coup de Coeur“ през 2011 на Международния театрален фестивал в Авиньон, Франция. За същата награда е номиниран и спектакълът ѝ „Казанова“.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,110 преглеждания

Comments are closed.