Дар за сетивата на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

durveno vlakche dar-za-setivata

Децата учат и се развиват посредством играта. Знаем това и често съвсем несъзнателно го интерпретираме като „Колкото повече играчки купувам на детето си, толкова повече стимулирам израстването му“. И правим голяма грешка. Защото децата имат нужда най-вече от нашето внимание и възможността да ни наблюдават, да подражават, да изучават свободно средата, в която живеем.

Ролята на играчките е да помагат на детето да развие моториката, пространственото и комбинативното си мислене, въображението си. Целта им е да го провокират да разсъждава, да бъде активно. Много от предлаганите на пазара продукти бомбардират детската нервна система със светлини и звуци и тази свръх стимулация има по-скоро отрицателен ефект. 
Много рано, в стремежа си да осигурим на детето всичко, ние всъщност последователно изграждаме консуматорската му нагласа и презадоволяването провокира нисък или никакъв интерес към играчките, неудовлетвореност и ненаситност. В различните възрасти са достатъчни няколко, но качествени и занимателни играчки. 

Затрупването на дома с играчки крие още един риск – като на игра детето да влезе в контакт с опасни вещества. Затова е добре да обръщаме специално внимание на материалите, от които са изработени играчките. Ако те не са оказани или са описани общо – например „пластмаса” или „текстил”, бъдете особено бдителни. Дървесината е естествен материал, от който и преди хилядолетия са правени играчки.

Причините този вид играчки да са предпочитани и днес са много: 

Ангажират сетивата на детето

Дървесината е естествен материал, досегът с който винаги носи удоволствие. Играчките, изработени от нея, ангажират всички сетива на детето, което е от огромно значение за пълноценното му развитие. То ги изучава чрез зрението, слуха, обонянието, вкуса, допира.
Текстурата на дървото е винаги различна и интригува малките пръстчета, които бързо повеждат играчките към устата. Обонянието опознава различни аромати, защото различната дървесина има различен аромат, който е особено отчетлив при натуралните играчки.
Обикновени кубчета от строител се превръщат в музикален инструмент, защото срещата между които и да е две играчки е музика. Децата много бързо разбират, че звуците са винаги различни и това съвсем естествено провокира желанието им да експериментират.  

Дървесината дава свобода при изработването на най-различни играчки – конструктори, низанки, пъзели, превозни средства, музикални играчки, игри и още, и още…
Всички те провокират въображението, провокират детето да реагира, да действа, да изучава и променя. Ангажират вниманието му за по-дълъг период, защото предоставят възможност малкият изследовател да подрежда, нагласява, дооформя. За детето процесът на правене е много по-важен от крайния резултат, то влага цялото си внимание и желание в това.  

При създаването на дървените играчки фокусът пада върху това играчката да развива различни умения, в различните възрасти. И по този начин да радва и да бъде неразделна част от израстването на малкия-голям човек.Всъщност родителите често са впечатлени от дървените играчки толкова, колкото и децата си.

Лесни за поддържане

Дървените играчки устояват във всевъзможни детски приключения. За да ги почистите е достатъчно да ги забършете с влажна кърпа или да ги измиете с чиста вода. Подсушете ги и те са готови за игра. Стига да не са влезли в неравен бой при по-груба забава, дървените играчки имат изключително дълъг живот и могат да радват няколко поколения. В случай че се повредят, те могат лесно да се поправят.

Екологичен избор

Изключително важно е дървесината да е добита законно. Това гарантира, че не посягаме на гората. Като материал тя е напълно безопасна, има дълъг живот, лесно се рециклира и е биоразградима. Това важи в най-голяма степен за играчките от натурална дървесина. За да сте спокойни за здравето на детето си се интересувайте дали боите, които се използват в играчките, отговарят на стандартите за безопасност. Това, че една играчка е дървена не я прави нито здравословна, нито безопасна.Ако дървесината е добита от добре стопанисвани гори, на мястото на отсеченото дърво ще се появи ново.

За изработката на дървена играчка е необходим много по-малък ресурс, отколкото за изработката на метална или пластмасова. Обработването на дървесината не замърсява околната среда, отпадъчният материал е безвреден. Купувайки играчка от местен производител и местна суровина се спестява и транспортът, който, знаем, слага силен отпечатък при замърсяването на планета. Така вие плащате за местна дървесина, труда на местни майстори и развитието на качествени продукти в България.

logo darove

www.darove.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,534 преглеждания

Comments are closed.