Безплатно българско приложение защитава децата онлайн

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bezopasen-internet

Защита от неподходящо съдържание, управление на приложенията, създаване на времеви правила, ограничаване на обажданията и приложенията през нощта, информация къде се намира детето в момента.

Това са основните функции на мобилната апликация за онлайн защита на деца Protect Your Kid, която е достъпна за сваляне и инсталиране напълно безплатно, съобщиха от екипа на българската софтуерна компания Bulbera. Приложението за родителски контрол е на български език и е достъпно през Google Play. Апликацията предоставя пълен контрол върху устройствата на децата през смартфона, таблета или компютъра на родителя.

Защо е важно децата да бъдат държани под око онлайн?

„Защо ги държим под око на улицата? По същата причина трябва да ги държим под око и във виртуалното пространство – за да не се запознават с неподходящи хора и за да не вършат неща, които могат да им навредят. В интернет има много опции за злоупотреба с деца. Започва се с неподходящо еротично съдържание, минава се през „Син кит“ и се продължава до клипове, в които убиват хора“, коментира пред „Детски Дневник” Деян Благоев, мениджър в Bulbera.

„Да не забравяме възможните педофили, хазарт и игри. Освен това с някоя безобидна игра на таблет децата могат да източат кредитната карта на своите родители“, пита той.

По думите му е необходимо телефонът/таблетът на детето да е защитен всеки път, когато то реши да е онлайн. „Иначе няма как да знаете, какво се случва и защитата ще е половинчата.“

Приложението e подкрепено от българския Център за безопасен интернет, който препоръчва ползване на програми за родителски контрол за възрастовата група до 9 – 10 години. Те не само държат родителите в течение какво правят децата им в интернет и ги защитят, но им дават повод и теми за разговор с тях – за рисковете и опасностите в мрежата.

През функцията на приложението за история на употребата може да се проверява какви сайтове и кои приложения е ползвало детето. Така може да се говори с него за качествата на всеки сайт, какво е интересно и какво е полезно, а също така и за съществуването на сайтове, които не са подходящи за деца.

Всъщност, най-добрата защита на детето срещу попадането в рискови ситуации е то да споделя с родител своя онлайн опит и да задава въпроси, казват от Центъра за безопасен интернет. Това ще му даде увереността, че всяко нещо, което го обезпокои в мрежата, може да бъде обсъдено и ще го подготви за свободно ползване на интернет след 9 – 10-годишна възраст.

Приложението за родителски контрол е единственото на български език. За да ползват другите, родителите трябва да владеят английски. То обединява няколко продукта в себе си: следи местоположението на детето, филтрира съдържанието на интернет страници и контролира колко време детето играе на телефона си. И на на последно място, Protect Your Kid е напълно безплатно в България.

„Във всеки един момент родителят знае къде се намира детето му. Освен това може да настрои колко време да се играят игри, в кои часове да е забранен интернет (например в училище), да филтрира неподходящи уеб страници и дори да загаси целия телефон“, коментира Деян Благоев, който е баща на две деца.

По думите му чисто технически приложението може да се използва не само върху децата, но реално това няма как да стане, защото собственикът на телефона веднага ще разбере, че някой е инсталирал приложението вместо него. „Интересно е, че част от потребителите ни са изтеглили приложението на телефона, защото те самите са пристрастени към виртуалното пространство и така се самоограничават“, разказва той.

 

източник: dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,919 преглеждания

Comments are closed.