Белгийско семейство на съд, заради неправилна диета на бебето им

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

malki-bebenca-k

Темата за здравословното хранене интересува живо българските родители и не рядко предизвиква разгорещени спорове, особено по отношение на ползите и вредите от спазването на определени диети, отнасящи се до децата.

За пореден път международната преса гръмна с новината, че седем месечно бебе е починало от това, че е хранено с продукти, производни на киноа, ориз, елда и просо, вместо с кърма и адаптирано мляко. Родителите на детето се опитвали да го хранят с храни без глутен и лактоза, тъй като по техни наблюдения, то имало непоносимост към продукти, съдържащи тези вещества.

Диетата на белгийското семейство изглежда е била съвсем неподходяща за тяхното бебе, тъй като то е тежало едва четири килигорма, което е почти с 50% по-малко от нормата за неговата възраст.

Прокуратурата обвинява родителите за смъртта му и иска по 18 месеца затвор за всеки от тях, тъй като според заключенията на експертите именно техните действия са допринесли за дехидратацията и системното недохранване на детето, довели до леталния изход.

Оказва се, че родителите никога не са водили бебето си на лекар, тъй като смятали, че синът им се развива нормално и че е добре. Те споделят още, че не са забелязали нищо необичайно в поведението му преди фаталния ден.

Семейството има магазин за био и органични храни близо до Антверпен и всички следват принципите на определен за здравословен от тях тип хранене. В магазина си те предлагат овесено и оризово мляко, както и млека от елда и киноа.

Според наблюдаващия прокурор неправилното хранене е причината довела до смъртта на бебето, тъй като начина, по който е хранено е равносилен на „отричане на обичайната храна за бебе“, според него „те сами са определили, че детето не може да приема храни, съдържащи глутен и че има алергия към лактозата.“  Лекари от болницата, в която детето е било закарано, също са категорични, че именно диетата е причина за смъртта му, както и че храненето с подобни млека е абсолютно неподходящо за кърмаче, тъй като този вид млека не съдържат необходимите протеини, минерали и витамини, нужни за нормалното развитие на подрастващия организъм на бебето.

Адвоката на семейството обаче смята, че детето е имало сериозни здравословни проблеми, свързани с храносмилателната система и че родителите са се опитали да намерят алтернативни начини за отглеждането и храненето му, тъй като естествената кърма и адаптираните млека са предизвиквали спазми и хранително разстройство.

В своя защита родителите казват, че никога не са водили детето си на лекар, защото не са забелязвали каквито и да било необичайни симптоми след като са започнали да го хранят с различна от традиционната бебешка храна. Признават обаче, че по отношение на теглото то е имало колебания, но каквото и да са правили то е било с грижа и обич.

Оказва се обаче, че малкото момченце не е имало дори здравно досие и този факт е бил неизвестен на службите за закрила на детето. Приятели на семейството често са им обръщали внимание, че бебето е много слабо, вяло и апатично, че диша трудно, но въпреки това родителите не са потърсили лекарска помощ навреме.

източник: www.dailymail.co.uk

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,279 преглеждания

Comments are closed.