• Няма категории

Аромат на Коледа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

cinnamon

Миризмата на канела е един от най-характерните и приятни коледни аромати. Тази подправка е част от много коледни ястия и задължителна почти за всеки сладкиш. Научете повече за нея.

Канелата произхожда от Азия. Широко известна е и в Бразилия, Египет и други страни, но най-вече в Индия. В Европа е пренесена през 16 век. Това ароматно растение всъщност е дърво – любопитно е, че канеленото дърво е от семейство Лаврови. Подправката, така широко застъпена в кулинарията, се добива от кората на дървото, която се изстъргва и изсушава. Затова и канелените пръчици са завити на руло – защото пергаментът се подвива.

Канелата е и много полезна и се препоръчва за профилактика на множество различни заболявания – свръхтегло, някои стомашни смущения, обща отпадналост. Добър източник е на манган, фибри, желязо и калций. Намалява лошия холестерол и регулира кръвната захар, намалява болката, причинена от артрит. Много засилва имунната система и паметта и се бори с преумората. Има антигъбични, антибактериални и противопаразитни свойства.

Днес можем да я намерим навсякъде и да си я закупим буквално срещу стотинки, но през Средните векове канелата е била достъпна само за елита на обществото.

С канелата трябва да се внимава по време на бременност.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

Етикети:

3,023 преглеждания

Comments are closed.