Алиса във вълшебния свят на Ясен Гюзелев

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

yassen_guzelev1

Ясен Гюзелев е един от най-известните български илюстратори с типично разпознаваем почерк, а книгите с негови илюстрации се издават в цял свят – Италия, Германия, Великобритания, Япония, Португалия, Япония, Корея. Най-известното произведение, рисувано от него е “Алиса в страната на чудесата”. То е издадено на седем езика.

Изумителните илюстрации от „Алиса в страната на чудесата“  както и много други творби могат да се видят в ретроспективната му изложба в Софийската градска художествена галерия до 31 май.

Ясен Гюзелев е носител на повече от 10 престижни награди в Германия и САЩ. Експозицията “Ретроспектива” показва голяма част от творчеството на известния художник – илюстрации, подготвителни рисунки, постери и реализирани издания в България и чужбина.

2sglobka_web

Когато започва да работи върху “Алиса”, достига до идеята в ядрото на книгата да бъде една картина, от която всеки оформител може да взима различни сцени и фрагменти. След първата й реализация, осъществена от берлинското издателство Auflau-Verlag (2000), следват седем издания на различни езици – китайски (2002), английски (2003), испански (2007), български (2010), корейски (2011).

“Докато човек, особено съвременният човек се опитва непрекъснато как да свърши една работа по-бързо, аз вървя по обратния път – търся само качеството, търся продукта, който знам, че трябва да направя, независимо колко единици време ми струва. Почти никога не използвам една и съща техника, едно към едно с предишния си проект. Всяка нова работа я виждам по различен начин и тя изисква ново намиране. Това не е самоцелно. Винаги ми се е струвало, че ако тръгна да работя рутинно, някак си ще стана безинтересен на себе си, а и на другите със сигурност”, казва Ясен Гюзелев.

15

Спечелил е “Luchs”, награда от Радио Бремен и “Die Zeit” за “Пчелната царица” и 94 illustrators of the wear award, Болоня, наградата на Buchkunst foundation, Германия, “Luchs” – за “Алиса в страната на чудесата”, отличена и с наградата на издателството “Хр. Г. Данов”, и за “Дон Кихот”, диплом от “Златният молив на Белград”, награда за книга на Независимите издатели, САЩ, награди на Американския институт за графични изкуства, Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк.

Неговата професионална дейност започва в края на 80-те години още като студент в Националната художествена академия. През 1990 г. заминава за Италия, сътрудничи на различни издателства, рисува таро карти, започва илюстрации към “Пинокио”. Рисува “Пчелната царица” от братя Грим, след това “Артур и Ескалибур”, “Рожденият ден на инфантата”, “Дама пика”, “Орфей и Евридика”, “Сократ”, “Микеланджело”, “Дон Кихот”, “Кралят на златната река”, “Оливър Туист”, “Големите надежди”, “Баскервилското куче”.

alica

Ако Алиса е любимата героиня на вашето дете или пък ако все още не е, то със сигурност ще стане, ако отделите време и посетите една наистина изящна и вълшебна изложба на български автор, чиито рисунки ще вдъхновят и вас, и децата ви за творчество и мечти.

Снимка на Ясен Гюзелев: Чавдар Гюзелев

Илюстрациите са взети от www.iassen.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,615 преглеждания

Comments are closed.