„Алея на книгата“ – София: богата културна програма и проверка на грамотността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 Aleya-na-knigata-Sofia-publikaciq-2

На 10 септември “Алея на книгата” пристига в София за седмото си издание, след като успешно премина през Варна и Пловдив. Най-голямото пътуващо книжно изложение ще посрещне приятелите на книгите и четенето в белите шатри, разположените на бул. “Витоша“, между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Узунджовска”. Тази година броят участници е рекорден за изложението – в него ще се включат над 70 от водещите български издателства и книгоразпространители, разположени в 23 шатри. „Алея на книгата” ще продължи до неделя, 15-ти септември включително с работно време всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.

Неделима част от „Алея на книгата” – София е Литературният кът, сцена на богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с автори и издатели, представяния на детски книжки, музикални събития, игри и работилници за деца.

Участниците в тазгодишната културна програма са Антон Георгиев, Деметра Дулева, Димитър Тонин, Добри Божилов, Евтим Евтимов и Романьола Мирославова, Камелия Кучер, Светослав Тодоров, Свилен Ноев от група „Остава”, Стефана Белковска, Татяна Попова.

Специални събития в рамките на културната програма ще очакват и най-малките читатели – среща с Петя Александрова и нейната стихосбирка „Как да порасна”; среща с Катерина Нейнска и Светломира Минкова, и тяхната нова книжка „Фен и Бибит в Приказната гора”; концерт с песни от поредицата познавателни книжки „Чуден свят” в изпълнение на Детска вокална група „Сладки пуканки” към Националния дворец на децата; среща с преводача на детската книга „Съчко“ от Джулия Доналдсън – Красимир Проданов; представяне на детската книга с аудио диск „Софйя и хвърчащото креватче”; игри, гатанки и логически задачи с „Клевър бук”; представяне на новите книги за деца и възрастни „Азбука“ и „Племето на майките“от Ирина Каракехайова; работилничка за деца – числа и природа (как да се учим лесно с метода на Монтесори).

В програмата на Литературния кът е поместено специално събитие, посветено на грамотността и организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. На 14-ти септември, събота, от 15:00 до 17:00 часа, по случай задаващия се старт на учебната година, Асоциация „Българска книга“ и Институтът предизвикват родители и деца да участват в състезание, като премерят сили в тест по грамотност. Инициативата е под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!”. Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепени върху върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и други награди.

Достъпът до всички събития е свободен.

 

Участници в Алея на книгата – София са:

Шатра 1 – Артлайн Студиос, Вакон, Сиби

Шатра 2 –АМГ Пъблишинг, ICU, Букборд

Шатра 3 – Фют

Шатра 4 – Книжен център „Гринуич“

Шатра 5 – Кибеа, Клевър Бук, Пан, Хелиопол

Шатра 6 – Асеневци, Еднорог, Хартиен свят

Шатра 7 – Бяло Братство, Захарий Стоянов, Списание 8, Тип-топ прес

Шатра 8 – Атеа, Ергон, Коала Прес, Труд

Шатра 9 – Бард, Хермес

Шатра 10 – Агата-А, Дамян Яков, Лексикон

Шатра 11 – Алтера, Букохолик, Парадокс

Шатра 12 – Колибри, Пергамент Прес, Фондация „Калпатару“

Шатра 13 – Емас, Локус/Интенс

Шатра 14 – Прозорец, Просвета

Шатра 15 – Милениум, Слънце, Унискорп

Шатра 16 – Жанет 45, Шамбала

Шатра 17 – Анубис / Булвест 2000 / Клет България, Сиела

Шатра 18 – Лира Принт, Прес, Фама

Шатра 19 – Жар – Жанет Аргирова, Персей, Посоки

Шатра 20 – Ера, Рива

Шатра 21 – Жануа 98, Ибис, Ина, ТАТ Криейтив, Fox Book Café, Wish Mash

Шатра 22 –Дъбови листа, Захарий Стоянов, Книгодрешки, Летера, Лист, Про Бук, Рибка

Шатра 23 – Вакон, Инле, костенурко.ком, Кръгозор, Лабиринт, Мусагена, Потайниче, Плеяда

Facebook страница на събитието

„Алея на книгата“- София е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Медийни партньори: Радио Njoy, bTV радио, Джаз ФМ, „Мама Нинджа”, „Първите седем”, „Площад Славейков”, „Аз чета”

Организатор: Асоциация „Българска книга”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,236 преглеждания

Comments are closed.