• No categories

Курабийки с мармалад

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Kurabiiki s marmalad

Често най-милите ни и уханни детски спомени са свързани с димящата тава, която излиза от фурната, пълна с горещи и обещаващи чиста радост курабийки.

Необходими продукти за около 60 броя
125 г масло
125 г свинска мас или олио
2 ч. ч. захар на фини кристали
3 яйца
1 с. л. фино настъргана лимонова кора
2 ч. л. ванилена захар
1 ч. л. амонячна сода
50 мл прясно мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
100 мл кисело мляко
около 800 г бяло пшенично брашно
 

за пълнежа:
мармалад от шипки, сливи или ягоди

за намазване и поръсване:
1 яйце
 захар на едри кристали
 по желание – мак, сусам, белен слънчоглед, нарязани орехи и бадеми
 
Начин на приготвяне
1. Маста и маслото се разбиват със захарта на лек крем. Добавят се едно по едно яйцата. Слагат се ванилената захар и настърганата лимонова кора.

2. Амонячната сода се прибавя в прясното мляко, разбърква се и се сипва в тестото. Содата бикарбонат се разбърква с киселото мляко и се сипва в тестото.

3. Сипва се по малко брашното, като първо се разбърква с лъжица, а след това се доомесва с ръце. Тестото трябва да е средно меко и леко. Слага се в купа, покрито с фолио, за 1 час.

4. От тестото се оформят топчета с големина на едър орех. Сплескват се и в центъра им се слага по ½ ч. л. от мармалада. Краищата се събират отново, за да се оформи топка. Топват се първо в разбитото яйце, а след това в ядки или семена по избор и накрая в едра кристална захар. Слагат се в тавичка, застлана с хартия за печене, на по-голямо разстояние.

5. Пекат се във фурна, загрята на 190° С за 10 – 14 мин. или докато се зачервят. Оставят се да изстинат 5 мин. в тавата и се охлаждат напълно върху решетка.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

4,000 преглеждания

Comments are closed.