5 рецепти за зелени баници
Спаначена баница
Продукти:
500 г фини кори за баница
5 бр. яйца
400 г кисело мляко
300 г сирене
10 г бакпулвер
250 г спанак
олио
Начин на приготвяне:
Спанакът се задушава с вода за 5 минути. Разбъркват се 4 яйца, сиренето и киселото мляко с бакпулвера, добавя се отцедения спанак и всичко се разбърква. Слага се от сместа върху две от корите (които са една върху друга) и се навива, като първо се загъват навътре горния и долния край на кората. Навитата кора се слага в намазана с олио тава и така докато се напълни тавата. Намазва се с яйце, разбито с 2 с.л. вода, поръсва се с олио. Пече се в предварително загрята на 220 С фурна около 35 минути.
Източник: www.receptite.com
Баница с лапад
Продукти
кори – 1 пакет
яйца – 5 бр.
сирене – 300 г
лапад – 6 връзки
кисело мляко – 400 г
прясно мляко – 1 ч.ч.
сода – 1 ч.л.олио
яйца – 1 бр.
прясно мляко – 1/2 ч.ч. за заливката
Начин на приготвяне:
Всички продукти без лапада се объркват, както при обикновена баница.
Изчистете лапада от средната жилка и сложете да се попари за минута. Започнете да редите баницата в намазнена тава, като редувате кора, плънка и отгоре плътен слой с листа от лапада. През 3 кори се поръсва с олио.
Наредената баница се реже на парчета и се залива с разбитите мляко и яйца.
Печете на слаба фурна, на около 160 градуса. Така се надува максимално. Готовата баница се покрива с кърпа и се обръща върху малки чаши наобратно, докато изстине.
Пролетна баница с коприва и лапад
Продукти
за тавичка 28 см
8-10 кори за баница
150 г коприва
150 г лапад
3 с.л. зехтин
1 глава стар лук
1 к.ч*. ориз
1 к.ч. домати на кубчета
сол, черен пипер
3 яйца
150 г краве саламурено сирене
100 г моцарела
60 мл мазнина за корите
*к.ч. е с вместимост 100 мл
Начин на приготвяне:
Зеленината се почиства от дръжки, измива се, отцежда се и нарязва. В тенджера се загрява вода със сол до кипене и копривата и лападът се бланшират за 1 минута, отцеждат се добре. Зехтинът се загрява в дълбок тиган и в него се задушава нарязаният на дребно лук. добавя се оризът и се запържва, следват нарязаните зеленини, разбърква се и се добавят черният пипер, солта и доматите.Наливат се 3 к.ч. вода, покрива се с капак и се оставя на слаб огън оризът да поеме водата и да набъбне. Изчаква се да изстине малко.
Яйцата се разбиват с вилица и към тях се добавя натрошеното сирене, моцарелата се реже на кубчета, корите за баница се мажат с мазнина и се слепват по 2. Плънката се разпределя на 4-5 части и се реди най-пред оризовата смес, поръсват се кубчета от моцарелата и от сместа с яйцата, завиват се на руло и се подреждат в намазана с мазнина тава.
Отгоре се намазва със зехтин
Пече се около 50 минути на 190 С.
Източник: http://mysweethobby.blogspot.com/
БАНИЦА С КОПРИВА И ОРИЗ
Продукти:
1 пакет точени кори
200 гр коприва
1 ч.ч ориз
1 ч.ч натрошено сирене
250 гр масло
7 яйца
сол на вкус
мазина за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
Оризът се слага в тенджера с 3 ч.ч. гореща вода и се вари, докато поеме водата. Копривата се почиства, измива и нарязва на ситно и се добавя при сварения ориз. Добавят се яйцата, сиренето, половината масло и сол , ако е нужно. Разбърква се всичко. Корите се намазват две по две с останалото разтопено масло, покриват се с приготвената смес и се навиват на рула. Подреждат се като вита баница в добре намаслена тава. Пече се 20 мин в загрята фурна на 220 градуса. След изваждане от фурната, баницата се завива с кърпа, за да се задуши.
Източник: http://www.bulgarian-kitchen.com/
ЗЕЛЕНА БАНИЦА С ШУНКА
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
300 гр. лапад
200 гр. шунка
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
олио
Начин на приготвяне:
Лападът и лукът се нарязват на ситно и се запържват за около 10 минути. Добавя се нарязаната на малки кубчета шунка. Оставя се леко да се зачерви. Поръсват се подправките на вкус. Сместа се сваля от котлона и към нея се добавят яйцата и киселото мляко. Всичко се обърква добре. След това, така получената плънка се нанася върху корите и се навиват на рула, които нареждаме в намазана с олио тава. Отгоре леко се намазва с олио и се пече в умерена фурна.
Източник: http://www.bulgarian-kitchen.com/
20,247 преглеждания