Телешки стек с картофена дантела
Телешкият стек често е специалитетът в класните ресторанти, но ако следвате нашата рецепта със сигурност ще постигнете отличен резултат.
Необходими продукти за 4 порции:
– 400 г телешко бонфиле
– 1 с. л. шарен пипер
– 2 големи картофа
– 200 г спанак
– 1 скилидка чесън
– 50 г масло
– сол на вкус
за соса
– 250 мл телешки бульон
– 100 мл червено вино
– 1 малка глава лук
– 50 г бекон
– 1 ч. л. нишесте
– сол на вкус
– пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде, по възможност на дълги ивици. Подправят се със сол и пипер и се слага 1 с. л. масло. Върху хартията за печене картофите се оформят на кръгове. Пекат се в загрята фурна на 200° С докато порозовеят и станат хрупкави.
2. Месото се нарязва на стекове, подправя се със сол и шарен пипер и се изпича в добре загрят тиган от двете страни.
3. Една супена лъжица от маслото се загрява в тиган, слагат се чесънът и спанакът, посоляват се и се разбъркват, докато спанакът позавехне.
4. Сосът се приготвя, като лукът и беконът се запържват в малко масло. Прибавят се виното и бульонът. Когато течността се изпари наполовина, се сгъстява с нишестето, разтворено в лъжица студена вода.
5. От спанака се оформя канапе, отгоре се слага парче стек, кръгче хрупкави картофи и лъжица сос.
Рецептата ни предоставиха:
Предлагаме ви още:
5,304 преглеждания