Спаначени пурички в индийски стил
Макар в тази рецепта броят на съставките съвсем леко да се доближава до типичния за повечето индийски ястия безкрайно дълъг списък от подправки, комбинацията от аромати недвусмислено отправя сетивата към Южна Азия. А пък и, признайте, пуричките изглеждат много добре.
Необходими продукти за 4 порции:
– 20 едри спаначени листа
– 500 г сварени картофи, грубо смачкани
– 2 с. л. масло
– 1 малка глава лук, нарязана на ситно
– 1 ч. л. джинджифил, нарязан на ситно
– 1 с. л. къри на прах
– 1 ч. л. кимион на зърна
– 1 люта чушка, нарязана на ситно
– 1 с. л. доматено пюре
за паниране:
– ½ ч. ч. оризово брашно или нишесте
– ½ ч. ч. брашно от нахут
– 1 ч. ч. ледена газирана вода
– ½ ч. л. сол
– 1-2 ч. ч. олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Спаначените листа се попарват за 3-4 сек. във вряща подсолена вода и се подсушават.
2. В загрятото масло се слага да се задуши лукът. Добавят се джинджифилът, кърито, кимионът, лютата чушка и доматеното пюре и се разбъркват. Слагат се картофите, сместа се подправя със сол и пипер на вкус и се охлаждат.
3. От изстиналите картофи се оформят рулца, всяко от които се завива стегнато в по едно или две от спаначените листа. Оставят се 30 мин. на хладно, без да се покриват.
4. На умерен огън се сгорещяват най-малко 4 см олио. Смесват се оризовото и нахутеното брашно със солта и газираната вода. Всяко рулце се потопява в панировката и се пуска да се пържи за около 1 минута в загрятото олио.
Препоръчани напитки: За ароматните пурички с плътен вкус най-подходящото вино е бяло – много свеж млад ризлинг или траминер; добър избор е и едно поохладено сухо розе с по-солидно тяло.
Рецептата ни предоставиха:
Още апетитни предложения:
2,324 преглеждания