Ашуре с камут и лимец
Публикувано в сп. Първите седем, юли 2012
Ашурето има символично значение за мюсюлманите и е свързано с края на потопа. Отвъд тази роля това е вкусен и ароматен десерт, който дава възможност за използването на разнообразни и необичайни продукти.
Продукти за 10 порции:
– 1 ч. ч. камут
– 1 ч. ч. лимец
– 1/2 ч. ч. киноа
– 1/2 ч. ч. амарант
– 1/2 ч. ч. сварен нахут
– 100 г стафиди
– 200 г сушени смокини
– 200 г сушени кайсии
– 1 с. л. настъргана кора от портокал
– 1 1/2 ч. ч. кафява захар
– 400 мл. кокосово или прясно мляко
– 3 с. л. розова вода
Приготвяне:
1. Лимецът и камутът се заливат с 5 ч. ч. вода и се слагат да заврат. Свалят се от огъня и се оставят през нощта във водата.
2. Добавят се амарантът и киноата и се слагат да се варят на тих огън около 20 мин., докато омекнат. Добавя се още вода, ако има нужда.
3. Сушените плодове се нарязват се на ситно.
4. Към сварените зърна се добавят нахутът и портокаловата кора, млякото, захарта и всичко се оставя 10 – 15 мин. на тих огън. В края на варенето консистенцията трябва да бъде като на по-рядък крем. Слагат се сушените плодове. Сваля се от огъня и се налива розовата вода. Разпределя се в купички. След няколко часа ашурето започва да се сгъстява. Сервира се, след като престои поне 4-5 часа
Време за приготвяне: 1 час + 6 часа за накисвине
Степен на струдност: лесна
Рецептата ни предостави:
Вижте още рецепти:
4,660 преглеждания