Седмица 24

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вижте седмица 25

Вашето бебе

Бебето е 30 см. дълго и вече тежи цели 600 грама. Тази седмица се случва нещо, което прави бебчето уникално – расте му коса. Скоро кичурчета ще покрият скалпа му и определени характерни черти на главата ще станат различими. Ще се вижда пътят на косата или как тя има склонност да се зализва на някоя страна. Косъмчетата все още нямат пигмент и остават без цвят още няколко седмици, а до раждането ще са все така късички, фини и не много плътни.

 

Ролята на околоплодния сaк и околоплодната течност

Около 12 –тия ден след оплождането започва да се оформя амниотичният (околоплоден) сак. Бебето расте вътре в него, заобиколено от околоплодна течност. Тя има няколко жизненоважни функции за развитието на бебето:

  • Предоставя среда, в която зародишът може да се движи лесно.
  • Предпазва го от наранявания или удари.
  • Регулира температурата.
  • Предоставя начин за наблюдения на бебето, неговото развитие и здравословно състояние.

Ако околоплодната течност е недостатъчна, зародишът обикновено не се развива както се очаква, а забавя растежа си.

 Вие

Много жени се притесняват относно храненето навън. Повечето са свикнали с определен тип храна и искат да се придържат към нея. А в ресторанта все пак не могат да бъдат сигурни дали храната е с добро качесто, дали не е прекалено пикантна и т.н. Избирайте онези места за хранене навън, за които сте сигурни, че понасяте добре храната и които използват свежи зеленчуци и салати, както и винаги пресни продукти.

Преяждането или храненето непосредствено преди лягане са двете причини за пареща болка в гърдите. Придържайте се към правилото – „по малко и начесто” и не се хранете преди лягане.

Често оплакване в този период на бременността са подутите глезени. Причината е прекалено дълго стоене на крака. Когато сте изправени през целия ден, излишната течност в тялото ви се оказва там, където гравитацията е най-осезаема – в краката ви. За да избегнете подуванията, може да предприемете няколко неща. Стойте с вдигнати крака през деня, за да подпомагате циркулацията. Или, ако се налага да стоите прави, се снабдете със специални поддържащи чорапи, които да ги предпазват от подуване. Но в никакъв случай не спирайте да пиете вода! Нуждаете се от течности за доброто си кръвообръщение. Ако все пак състоянието ви е сериозно въпреки взетите мерки се консултирайте с лекаря си.

Още по темата:

10 ползи от упражненията по време на бременност

Съвети, които ще ви помогнат да се насладите на бременността

Безпокойство при бременни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

787 преглеждания

Comments are closed.