7 април: Световен ден на здравето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_mejdunaroden-den-na-zdraveto1.jpg
7 април се чества като Световен ден на здравето от 1950 г. по случай годишнина от влизането в сила през 1948 г. на устава на Световната здравна организация.

През юли 1946 г. е свикана Международна конференция по въпросите на здравеопазването. Приетият на нея устав служи като основа за създаването на Световната здравна организация през 1948 г.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация.

Мотото тази година е: “Малко ухапване, голяма заплаха”. Обръща се специално внимание на различните видове насекоми – като комари, мухи и други, които могат да бъдат голяма заплаха за здравето. Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.

Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие. На тази дата празнуват здравните работници – лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравето.

7 април е и Ден на здравния работник, както и Празник на Медицински Университет – София.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,470 преглеждания

Comments are closed.