• No categories

5 страхотни рецепти за спагети

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

spaghetti-and-meatballsСпагети с кюфтенца и доматен сос

Продукти:
За 4 порции
400 г спагети
1/2 кг кайма
1 глава лук
4 стръка магданоз
1 яйце
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. черен пипер
сол
800 г домати
4 с.л. доматено пюре
4 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Спагетите (400 г) се сваряват във вряща подсолена вода според указанията на опаковката. След това се отцеждат и изплакват.
През това време, докато спагетите се варят, се омесва каймата за кюфтетата. За целта се смесват каймата (1/2 кг), ситно накълцаните магданоз (4 стръка) и лук (1 глава), суровото яйце (1 бр), кимионът (1/2 ч.л.), черният пипер (1/2 ч.л.) и солта. Всичко се разбърква много добре и от получената смес се оформят малки кюфтета. Те се пържат или пекат в тавичка до готовност.
Накрая се приготвя доматеният сос. За целта доматите от консерва (800 г), които за предварително нарязани на ситно, се изсипват заедно със сока от консервата в тиган. Към тях се добавя олио (4 с.л.) и доматено пюре (4 с.л.). Варят се, докато сосът се сгъсти.
В порционни чинии се поставят сварените спагети, които се заливат с доматен сос и отгоре се поставят кюфтетата. Пастата се поръсва с пресен магданоз и се сервира веднага.

Печени спагети с тиквички, крема сирене и сметана на фурна

Продукти:
за 6 порции
1/2 кг спагети
1/2 кг тиквички
250 г крема сирене
4 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
2 яйца
босилек
50 г пармезан
100 г моцарела

Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват, отцеждат и измиват със студена вода. Щом са охладени достатъчно, се прехвърлят в голяма купа и се разбъркват заедно със зехтина, яйцата, сол, пипер и пармезан.
Тиквичките се нарязват на полумесеци и се задушават за кратко в малко зехтин. Добавят се към спагетите, заедно с крема сиренето, накълцания босилек и счукания чесън и се разбъркват.
Поставят се в намазана с малко зехтин тава и отгоре се поръсват с настъргана моцарела. Пекат се на 180 градуса, покрити с фолио за 20 минути и след това за още 5-10 минути без фолио, така че моцарелата да придобие хубав златист цвят.

spaghetiqform
Куатро формаджи – сос за спагети със сметана и 4 вида сирене

Продукти:
за 6 порции
100 г сирене горгонзола
100 г сирене фонтина
100 г рикота
100 г пармезан
100 мл. сметана
1 връзка босилек

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера се сипва сметаната. Щом се загрее, се добавят настърганите сирена фонтина и горгонзола и раздробената рикота. Бърка се с тел, докато се разтопят.
Овкусява се със сол и пипер и се разбърква. Добавя се настърганият пармезан и нарязания на ситно босилек. Разбърква се и се поднася.
Сосът е подходящ за макарони и пене, както и за други видове паста.

Източник: www.1001recepti.com

Спагети по пастирски

Продукти:
1 пакет спагети
200 гр. кашкавал
200 гр. сирене
1 эелена чушка
1 домат
10 листа босилек
6 с.л. зехтин
2-3 стръка лук перата
сол на вкус

Начин на приготвяне:
1. Спагетите се сваряват в кипнала подсолена вода.
2. Кашкавалът и сиренето се настъргва на ситно ренде и се смесват в купа.
3. Добавят се нарязаните на ситни парченца чушка и домат.
4. Спагетите се отцеждат и се разбъркват със сиренето и зеленчуците.
5. Овкусяват се със зехтин и наряэани листа босилек.
6. Сервират се поръсени с нарязани пера лук.
Източник: http://vkusnotiiki.bg/

Спагети с шунка и кашкавал
Продукти:
1 пакет спагети
1/2 ч. л. захар
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. червен пипер
5 с. л. олио
3 клонки магданоз
1 морков
1 глава лук
1 буркан домати (800 г)
200 г шунка
кашкавал за настъргване
1 ч. л. сол
1 с. л. олио
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват във вода, в която са поставени солта и олиото. Периодично се разбъркват. След това се изцеждат.
Лукът се наситнява и се запържва в предварително загрято олио. След 1 минута се поръсва с червен пипер, налива се 1 черпак от водата, в която се варят спагетите, добавя се настърган морков. Къкри 10 минути на тих огън.
Наливат се намачканите със соса си домати. Поръсва се със сол и захар. Оставя се да кипне, ври 10 минути. Добавя се нарязаната на малки кубчета шунка.
Сосът се подправя с чубрица и наситнен магданоз. Къкри още 5 минути. Спагетите се заливат с готовия сос, разбъркват се и се поднасят, като се гарнират с настърган кашкавал.

Източник: http://www.bonapeti.bg/

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

35,141 преглеждания

Comments are closed.