За очните проблеми при децата говори офталмологът гл. ас. д-р Огнян Младенов

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mladenov_350_525

Специалистът ще вземе участие по време на „Форум бременност и детско здраве“ на 11 юни в НДК

С навлизането и развитието на технологиите все повече деца започват да се занимават с най-разнообразни електронни устройства от ранна детска възраст. Това предпоставя нуждата от чести очни прегледи при специалисти. За какво трябва да внимаваме при предоставянето на електронни устройства на малчуганите, колко често детето ни трябва да посещава очен лекар и „за“ или „против“ електронната книга, в специално интервю за „Първите Седем“ темите коментира детският офталмолог гл. ас. д-р Огнян Младенов.

Специалистът ще бъде сред лекторите по време на тазгодишното издание на най-големия форум за бременност, раждане и майчино и детско здраве – „Форум бременност и детско здраве“, който здравният портал Puls.bg организира и ще се проведе на 11 юни в зала 6 на НДК. Повече информация за програмата на събитието може да откриете на Investor Media PRO, където имате възможността да направите и безплатна регистрация за присъствие на специализираната конференция.

Какви са най-честите очни проблеми при децата, които посещават Вашия кабинет? 

Най-честите очни проблеми при децата, които посещават Детски очен кабинет на УМБАЛ „Александровска“ са рефракционните аномалии – проблеми с некоригирани диоптри. Това са далекогледството, късогледството и астигматизъм, които често водят и до т.нар. „мързеливо“ око (амблиопия). Всички рефракционни аномалии се коригират с очила или контактни лещи, а амблиопията и с носенето на обтуратор (пач) на здравото око, както и специални апарати, за стимулация на „мързеливото“ око.

Друг чест очен проблем е кривогледството (страбизъм), който кара родителите бързо да доведат детето на преглед. След консервативно лечение с очила, в повечето случаи лечението е оперативно. Много често родителите водят деца за преглед с различни видове конюнктивити – бактериални, вирусни или алергични, а лечението им зависи от вида на възпалителния процес.

При много бебета се наблюдава сълзене без да плачат – те имат запушен слъзен канал, като лечението е с масаж, и ако той не даде резултат – щадяща хирургична манипулация. В ерата на масовото използване на електронни устройства и онлайн обучението в условията на пандемията от Covid-19, много зачестиха и оплакванията от главоболие от очен произход.
Познатата стара хартиена книга или електронната такава? Каква е разликата между двете от гледна точка на предотвратяването на появата на проблеми с очите?

Добре позната стара хартиена книга е приятно средство за набавяне на информация или разпускане. Ако се чете при правилна хигиена на зрителния анализатор – на 30-40 см., при добро осветление, не под голям ъгъл, без детето да е приведено и т.н., не води до напрежение на зрението. Електронната книга от своя страна има подсветка на екрана, която поддържа един физиологичен контраст и не зависи толкова от осветеността на помещението. И двете средства за четене не биха довели до появата на проблеми с очите, ако се използват правилно и с необходимите почивки при дълго четене. Ако трябва да се избира между видовете електронни устройства за четене – електронната книга е за предпочитане пред таблети и телефони.
Коя е червената лампа, която може да послужи като сигнал на родителите, че е време за насрочване на час за очен преглед на детето?

Много са червените лампи, които да послужат за сигнал на родителите за насрочване на час за очен преглед на детето – присвиване на очите, търкане, зачервяване със или без секрет. Друг алармиращ проблем е кривогледството, което противно на мнението на много хора, не е никога физиологично и не трябва да се чака определен период, в който детето да го „израсте“, за да бъде доведено на очен преглед.

Много от причините за „мързеливо“ око, които обаче остават скрити за родителите, затова и препоръчваме децата и без оплаквания, да се водят на профилактични прегледи. При едно здраво доносено дете, първият профилактичен преглед трябва да е на едногодишна възраст. Ако няма проблеми, следващият контролен преглед е желателно да е на три и половина – четиригодишна възраст, когато малчуганите казват с думи колко виждат. След това е препоръчително да има преглед преди започването на училище (първи клас). Впоследствие контролът продължава през 1-2 години, тъй като се засилва използването на зрителната система и излагането ѝ на влиянието на електронните устройства.

На 11 юни ще вземете участие в тазгодишното издание на „Форум бременност и детско здраве“, което ще се проведе от 10 часа в зала 6 на НДК. Като участник в панел „Детско здраве“, бихте ли ни издали какво ще могат да научат от Вас присъстващите на събитието? 

Присъстващите на събитието ще научат за най-честите съвременни предизвикателства пред детското зрение – кога да доведат детето за преглед според оплакванията, с какви нови методи за диагностика и лечение разполагат детските очни лекари.

Визитка:

Д-р Огнян Младенов завършва висшето си образование в Медицински университет – София през 2011 г. В периода 2012-2016 г. специализира очни болести в Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Александровска“.

През 2016 г. придобита образователна и научна степен „Доктор“ към столичния медицински университет с тема на дисертацията „Динамика в състоянието на ретината при недоносените деца“.

От 2012 г. до момента е лекар в Детско очно отделение на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“. В периода 2016 г. –2018 г. е лекар – асистент към Катедра по офталмология на МУ – София. От 2018 г. до момента е лекар – главен асистент към същата катедра на висшето учебно заведение. Преподава на студенти по медицина, дентална медицина, специализиращи лекари по очни болест, педиатрия и обща медицина.

От 2012 г. е член на Българско дружество по офталмология, a от 15.12.2021 г. на Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика.

Участва в над 24 конгреса у нас и в чужбина. Има 20 научни публикации – самостоятелни и в съавторство. Участва в написването на Учебник по очни болести за студенти по медицина и дентална медицина.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Събития

17,758 преглеждания

Comments are closed.