Второкласник пита министър Кунева, защо няма графа за похвали в бележника

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
12_175

Осемгодишният второкласник Боян Ганев от столично СОУ изпрати Отворено писмо до министъра на образованието и науката с предложения за промени в ученическия бележник и училищните правилници, които да стимулират доброто поведение и да намалят агресията в училище.

Защо в ученическия бележник няма графа за похвали, а само за забележки, пита малкият ученик още в началото на писмото , копие от което е изпратено до “Мениджър Нюз”. Според училищните правилници забележката е вид наказание, и така, бележникът, наред с оценките за успех, служи за отбелязване единствено на лошите постъпки, а добрите се игнорират, тъй като за тях не е предвидено място, посочва Боян. Според момчето по този начин през учебната година се регистрират само лошите постъпки на учениците, което постоянно им се напомня, а нерегистрирането на добрите води до бързата им забрава.
Ето какво гласи пълният текст на писмото:

Уважаема, Госпожо Министър,
Аз се казвам Боян Ганев и съм ученик във Втори клас. Пиша Ви това писмо, за да Ви задам следния въпрос:
Защо в ученическия бележник няма графа за похвали? В него има място само за оценки, отсъствия и забележки.
Вече научих, че забележката е вид наказание. Така пише в училищния правилник.
А ако някой направи нещо добро и заслужава похвала, това не е толкова важно, за да бъде записано в бележника! Значи, важно е завинаги да се запомни само лошото поведение!
Аз вече имам няколко забележки в моя бележник, но се е случвало да правя и добри постъпки, само че, сега си спомням само три. Но, съучениците и учителите ми едва ли ги помнят! А, лошите си стоят в бележника и няма как да бъдат забравени. Това не е честно!
Аз мисля, че ще е много по-справедливо ако и добрите и лошите постъпки имат еднакво място за записване в бележника. Нали в училище ни учат, че всеки човек има и добри, и лоши качества? Обаче, сегашният бележник не показва добрите качества и постъпки. Защо? Може ли това да бъде променено? Даже си мисля, че ще е още по-хубаво ако се случи следното: В училищните правилници също както сега са определени и степенувани наказанията за лошо поведение, да се определи и начин за отбелязване и запомняне на добрите постъпки в течение на самата учебна година. Сега, единствено в края на учебната година дават грамоти за отлични постижения само в ученето.
Много се надявам и това предложение да Ви хареса и да го одобрите. Ако това се случи, мисля, че така ще се намали и агресията в училищата изобщо. На нас, учениците, вече няма да ни звучи страшно “Дай си бележника!” и ходенето на училище като цяла ще стане много приятно!
Надявам се, че отворената форма на моето писмо ще привлече вниманието на цялото общество, и много хора и организации ще одобрят моите идеи.

Много благодаря!

С уважение,
Боян Ганев

източник и снимка: www.manager.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,489 преглеждания

Comments are closed.