Вълшебните думи, които децата ни имат нужда да чуват

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mom and child speaking

Замисляли ли сте се колко често пестим думи и чувства в комуникацията с нашите деца? В същото време очакваме от тях да бъдат достатъчно откровени и да умеят да изразяват чувствата си, да бъдат възпитани, да могат да се извиняват и да знаят как да се помолят.

Ето някои фрази, които децата ни имат нужда да чуват и които понякога им спестяваме:

1. Обичам те

Няма лимит на любовта, която изпитваме към нашите деца. По същата причина не би трябвало да има и лимит на думите, с които да изразяваме тези чувства. Много пъти съм се сблъсквала с тезата, че прекомерната употреба на фразата „Обичам те” ще разглези децата и затова тя трябва да бъде ограничена. Практиката обаче показва, че децата, които растат с усещането, че са обградени с обич, са много по-способни да изпитват и изразяват тези чувства като възрастни.

2. Моля те

Основата на добрите обноски задължително включва вълшебните думички „Моля те”.  Според някои закостенели представи, един родител не бива никога да казва „моля те” на детето си, тъй като това е проява на слабост и ще наруши родителския му авторитет. Как обаче да научим детето си да използва тези думи, ако самите ние никога не ги изричаме? И тук не става дума да се молим за всичко, а просто да включваме тази важна фраза като по-учтив начин да накараме детето да направи това, което очакваме.

3. Благодаря ти

Винаги има място за „Благодаря” – от това, че детето ни е подало солницата, до това, че е направило изключително мил жест, който изобщо не сме очаквали. Нашето „Благодаря” кара детето да се чувства гордо и значимо. Освен това му даваме чудесен пример как самото то трябва да умее да изразява своята благодарност, когато някой му направи услуга или му се притече на помощ.

4. Извинявай

Ние също грешим, независимо от това, че сме възрастни. Едно откровено „Извинявай” няма да ни направи уязвими, а ще покаже на детето ни, че то има до себе си човек, който не се страхува да признае грешките си.

5. Гордея се с теб

Децата ни имат нужда от нашето одобрение. Това не означава да им спестяваме забележките, когато са извършили нередност или са постъпили лошо. Ако обаче направят нещо, което ни кара да се чувстваме горди с тях, нека им го показваме – така те ще разберат колко силна е нашата обич и подкрепа.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално

29,109 преглеждания

Comments are closed.