Успешно оперираха четиримесечно бебе с доброкачествен тумор на черния дроб

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

operacionna

Водещи хирурзи от „Пирогов“ и Военно-медицинската академия – д-р Цветко Георгиев и проф. Никола Владов, оперираха успешно бебе на четири месеца с голям доброкачествен тумор на черния дроб, застрашаващ живота му.

Доктор Георгиев, началник на отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов“, обясни защо момиченцето не би имало шанс за живот, ако операцията не е била направена.

Установихме, че става въпрос за един доброкачествен по своя характер тумор, но като размери и като развитие, и като ранна проява, още след третия месец от раждането на детето, изключително рисков за неговия живот, рисков поради възможността да се получи кръвоизлив и детето да загине. 

Съвместната операция, начало на бъдещи подобни мултидисциплинарни екипи за лечение на туморни заболявания на черния дроб при децата, обяви професор Владов, началник на клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

Аз мисля, че това е пътят за такава колаборация между болниците и особено в областта на чернодробно-панкреатичната хирургия. Тази колаборация ще направи възможно тези деца, които трябва да пътуват в чужбина, вече да могат да бъдат оперирани в България.

 

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1 524 преглеждания

Comments are closed.