Санкции за лични лекари и родители на неимунизирани деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

antivacs

 След епидемичния взрив от морбили през февруари здравните власти провеждат масовите проверки в страната.

Само за година здравните инспектори са направили 16 000 проверки. Равносметката е за съставени 112 акта на родители, които не са ваксинирали децата си. Санкцията е в размер на 50 лева. За последната година са глобени и около 100 лични лекари – основно за забавени отчети и проблеми при съхранението на ваксини.

Здравните власти се опитват да достигнат 90-95% покритие на ваксините, така че да са защитени най-малките и хората, които не могат да си изградят имунитет. По документи, процентът все още е по-нисък, a инспекторите откриват и  множество фалшификации.

“Има случаи на записани имунизации, които после при изследванията, които правим – не откриваме никакви антитела, което значи, че тези деца не са имунизирани. Това са капсулирани ромски общности, също и групата на майките, които активно отказват имунизации”, според главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От здравното министерство настояват за по-сериозни санкции за медиците, които са фалшифицирали документи.

Проверките продължават, а междувременно, заболелите от морбили от началото на февруари вече надхвърлят 220 души в две основни огнища – районът на Ихтиман и Банско.

По информация на nova.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,913 преглеждания

Comments are closed.