• No categories

Паста, песто, пармезан – 20 минути и си в Италия!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1healthy-pesto-pasta-recipe Паста с песто и пармезан

Продукти:

2 чаши пълнозърнести пшенични или без глутенови макаронени изделия

1 чаша от водата, в която са се варили макароните

2 големи скилидки чесън

1 супена лъжица зехтин, екстра върджин

1/4 чаша + 2 супени лъжици песто, разделено с малко вода

2 чаши чери домати, нарязани на половинки

4 чаши накъсана на малки розички броколи

1/3 чаша сушени домати

1/2 чаша настърган пармезан

1/2 чаена лъжичка сол

1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер

1/8 чаена лъжица или повече червен пипер

Начин на приготвяне:

Сварете макаронените изделия, според указанията на пакета. Отцедете ги и ги сложете в дълбока купа.

Докато се варят макароните, загрейте в по-дълбок тиган зехтин и прибавете към него чесъна. Сотирайте го за не повече от половин минута, при непрекъснато бъркане. Добавете пестото, ситно нарязаните сушени домати, разбъркайте и оставете на котлона около 1-2 минути. Съберете соса в единия край на тигана, в празната му част отново сложете 1 с.л. песто и прибавете броколито, оставете го да се готви около 4-5 минути. Разбъркайте , свалете от котлона , добавете останалото песто и разбъркайте с първата част на плънката, прибавете подправките и сварените макарони, залейте с вода от варенето им и оставете на котлона за 4-5 минути, за да се обединят вкусовете. Не покривайте съда с капак, за са не преварите броколито. Преди сервиране поръсете обилно с пармезан. Сервирайте веднага.

lemon-pesto-penne-51Пене с лимон и песто

Продукти:

250 гр. пълнозърнеста паста Пене

2 чаши съвсем прясно броколи

1 чаша печени или сушени домати

1 чаена лъжичка смлян чесън

¼ чаша песто

¼ чаша сирене фета

прясно изцеден сок от ½ лимон

ситно нарязан пресен босилек

Начин на приготвяне:

Сварете пенето, според указанията на опаковката.  Сварете броколите за 1-2 минути в предварително завряла вода, докато придобият ярко зелен цвят. Отцедете го и задушете в нагорещен зехтин на средно висока температура.  Добавете доматите, чесъна и сварената паста при броколите. Сотирайте ястието за  1-2 минути, за да се обединят вкусовете.  Накрая добавете пестото, половината фета и лимоновия сок. Оставете на котлона за още минута-две. Отстранете от огъня и добавете босилек, поръсете с останалата фета непосредствено преди сервиране.

IMG_0559edit-copyСпагети със зеленчуци

Продукти:

250 грама паста с яйца или друга по ваш избор

1 супена лъжица зехтин

2 скилидки чесън

2 чаши гъби – печурки или манатарки

1 червена чушка

1 морков

1/2 чаша замразен грах

3 чаши спанак

За соса

2 супени лъжици соев сос, или на вкус

2 чаени лъжички захар

1 чаена лъжичка сусамово масло

1/2 чаена лъжичка джинджифил на прах

1/2 чаена лъжичка лют чили сос или повече, на вкус

Начин на приготвяне:

В купичка смесете соевия сос, захарта, сусамовото масло, джинджифила и  размахване заедно соев сос, захар, сусамово масло, джинджифил и чили соса, разбъркайте добре и оставете настрани.

В голяма тенджера с вряща вода сварете пастата, според инструкциите на опаковката и след това отцедете добре.

Загрейте зехтина в голям тиган или уок на средно висока температура. Добавете смления чесън и нарязаните на жулиени гъби, чушки и моркови. Гответе при непрекъснато бъркане до омекване, приблизително 3-4 минути. Добавете граха и спанака и гответе още 3-4 минути, като се разбърква често, докато омекне, около 3-4 минути. Добавете сварената паста и разбъркайте добре, залейте със предварително приготвения соев сос и сервирайте веднага.

 

one-pot-spinach-pea-pasta-recipe-2Паста със спанак и сметана

Продукти:

350 гр. дребна паста

80-120 мл сметана

300 гр. спанак, пресен или замразен

75 гр грах, замразен

100 грама настърган пармезан

сол, черен пипер и индийско орехче на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете пастата, според указанията на опаковката, отцедете и я оставете настрани. В отделна тенджера сложете спанака и сметаната и оставете на средна температура да заври, добавете граха и пармезана, подправете с подправките и сложете сварената паста.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,750 преглеждания

Comments are closed.