Паста, песто, пармезан – 20 минути и си в Италия!
Паста с песто и пармезан
Продукти:
2 чаши пълнозърнести пшенични или без глутенови макаронени изделия
1 чаша от водата, в която са се варили макароните
2 големи скилидки чесън
1 супена лъжица зехтин, екстра върджин
1/4 чаша + 2 супени лъжици песто, разделено с малко вода
2 чаши чери домати, нарязани на половинки
4 чаши накъсана на малки розички броколи
1/3 чаша сушени домати
1/2 чаша настърган пармезан
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
1/8 чаена лъжица или повече червен пипер
Начин на приготвяне:
Сварете макаронените изделия, според указанията на пакета. Отцедете ги и ги сложете в дълбока купа.
Докато се варят макароните, загрейте в по-дълбок тиган зехтин и прибавете към него чесъна. Сотирайте го за не повече от половин минута, при непрекъснато бъркане. Добавете пестото, ситно нарязаните сушени домати, разбъркайте и оставете на котлона около 1-2 минути. Съберете соса в единия край на тигана, в празната му част отново сложете 1 с.л. песто и прибавете броколито, оставете го да се готви около 4-5 минути. Разбъркайте , свалете от котлона , добавете останалото песто и разбъркайте с първата част на плънката, прибавете подправките и сварените макарони, залейте с вода от варенето им и оставете на котлона за 4-5 минути, за да се обединят вкусовете. Не покривайте съда с капак, за са не преварите броколито. Преди сервиране поръсете обилно с пармезан. Сервирайте веднага.
Пене с лимон и песто
Продукти:
250 гр. пълнозърнеста паста Пене
2 чаши съвсем прясно броколи
1 чаша печени или сушени домати
1 чаена лъжичка смлян чесън
¼ чаша песто
¼ чаша сирене фета
прясно изцеден сок от ½ лимон
ситно нарязан пресен босилек
Начин на приготвяне:
Сварете пенето, според указанията на опаковката. Сварете броколите за 1-2 минути в предварително завряла вода, докато придобият ярко зелен цвят. Отцедете го и задушете в нагорещен зехтин на средно висока температура. Добавете доматите, чесъна и сварената паста при броколите. Сотирайте ястието за 1-2 минути, за да се обединят вкусовете. Накрая добавете пестото, половината фета и лимоновия сок. Оставете на котлона за още минута-две. Отстранете от огъня и добавете босилек, поръсете с останалата фета непосредствено преди сервиране.
Спагети със зеленчуци
Продукти:
250 грама паста с яйца или друга по ваш избор
1 супена лъжица зехтин
2 скилидки чесън
2 чаши гъби – печурки или манатарки
1 червена чушка
1 морков
1/2 чаша замразен грах
3 чаши спанак
За соса
2 супени лъжици соев сос, или на вкус
2 чаени лъжички захар
1 чаена лъжичка сусамово масло
1/2 чаена лъжичка джинджифил на прах
1/2 чаена лъжичка лют чили сос или повече, на вкус
Начин на приготвяне:
В купичка смесете соевия сос, захарта, сусамовото масло, джинджифила и размахване заедно соев сос, захар, сусамово масло, джинджифил и чили соса, разбъркайте добре и оставете настрани.
В голяма тенджера с вряща вода сварете пастата, според инструкциите на опаковката и след това отцедете добре.
Загрейте зехтина в голям тиган или уок на средно висока температура. Добавете смления чесън и нарязаните на жулиени гъби, чушки и моркови. Гответе при непрекъснато бъркане до омекване, приблизително 3-4 минути. Добавете граха и спанака и гответе още 3-4 минути, като се разбърква често, докато омекне, около 3-4 минути. Добавете сварената паста и разбъркайте добре, залейте със предварително приготвения соев сос и сервирайте веднага.
Паста със спанак и сметана
Продукти:
350 гр. дребна паста
80-120 мл сметана
300 гр. спанак, пресен или замразен
75 гр грах, замразен
100 грама настърган пармезан
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете пастата, според указанията на опаковката, отцедете и я оставете настрани. В отделна тенджера сложете спанака и сметаната и оставете на средна температура да заври, добавете граха и пармезана, подправете с подправките и сложете сварената паста.
12,750 преглеждания