От БЛС предлагат да се въведе потребителска такса за прегледите на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

lekar-pregled-dete

Да се въведе потребителска такса от 1 лев за преглед на дете при личен лекар, настояват от Българския лекарски съюз (БЛС), а държавата да доплаща на лекарите останалите 1,90 лева, както е при пенсионерите. Това съобщи зам.-председателят на Лекарския съюз доктор Николай Брънзалов. Той обясни още, че отдавна настояват да няма освободени пациенти от потребителска такса и предлага по-голямата част от потребителската такса да се поеме от държавата, както е при хората над 65 годишна възраст.

От БЛС отбелязват, че детското здравеопазване трябва да е приоритет за всички, но смятат, че педиатрите са сред най-натоварените в лекарското съсловие, защото ежедневно им се налага да преглеждат огромен брой деца, което води до големи разходи и не е справедливо да не получават потребителска такса за огромния труд, който полагат.

Идеята за въвеждането на потребителска такса за преглед на дете от личен лекар предстои да бъде обсъдено по време на обсъждането на новия рамков договор с НЗОК.

От Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари подкрепят предложението на БЛС и са твърдо за идеята потребителската такса да е задължителна и да се плаща за всеки пациент, независимо от възрастта и социалния статус.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,317 преглеждания

Comments are closed.