Хормоналният дисбаланс в майката е рисков фактор за аутизъм

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
bremennost_f_improf_500x400

Децата, родени от майки, у които мъжките хормони (андрогени) са в прекалено голямо количество, са с по-голям риск да станат аутисти. Това сочат резултатите от шведско изследване, цитирано от Франс прес. Те за пръв път разкриват, че съществува връзка между синдрома на Щайн-Левентал и разстройствата от аутистичния спектър.

Жените, засегнати от синдрома на Щайн-Левентал (поликистични яйчници), произвеждат анормално количество мъжки хормони, включително по време на бременност. Като проучили медицински данни за деца на възраст между 4 и 17 години, родени в Швеция между 1984 г. и 2007 г., учени от института Каролинска в Стокхолм открили статистическа връзка между синдрома и разстройствата.

„Констатирахме, че диагностицирането на майката със синдрома на Щайн-Левентал увеличава с 59 на сто риска от разстройства от аутистичния спектър за детето. Рискът е още по-голям, ако майката е засегната едновременно от синдрома и затлъстяване. Всъщност то е често срещано сред жените, у които количеството мъжки хормони е прекалено голямо“, коментира психиатърът Киряки Косиду от института.

Резултатите от изследването са публикувани в Molecular Psychiatry.

Източник: dir.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,248 преглеждания

Comments are closed.