Хлапето тръгва на лагер – пет съвета преди път

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_267242714

Летните детски лагери са чудесен начин да си починете от хлапетата макар и за седмица, а и те от вас. Освен това така те ще имат възможността да се запознаят с нови хора, свои връстници, да поемат отговорност за това, което казват или правят и едно от най-важните неща – да вземат самостоятелни решения.

Затова, ако имате възможност да запишете детето си на лагер, не се колебайте и не се страхувайте, а просто го направете.

Естествено в главата ви ще се развихрят поне дузина въпроси, чиито отговори няма да намерите нито в интернет нито в някоя енциклопедия, но не ги и търсете, защото така или иначе, всичко ще се нареди както трябва.

Разбира се, добре е да знаете как чисто практично да организирате заминаването.

И така:

1.Уверете се, че детето е готово да замине на почивка без вас

Ако детето ви вече ходи на детска градина и няма затруднения в общуването с останалите деца и с охота приема нови деца и възрастни и ги допуска в близкото си обкръжение без проблем, следователно не би трябвало да имате съмнения, че то ще се справи и със самостоятелното летуване. Подходяща възраст за първият детски лагер е след 5 -6 годишна възраст, но за различните деца тази възраст може да е година по-рано или по-късно. Най-добре детските лагери се възприемат от децата в предучилищна възраст и в първите класове.

Водещ показател дали да изпратите детето си на летен лагер с негови връстници обаче е неговото лично желание да отиде. Ако детето не желае или се страхува от подобно пътуване, по-добре изчакайте до следващата година или две. В противен случай пътуването ще донесе само негативни емоции както за детето, така и за вас. Не е изключено и да се наложи спешно да си го приберете, а това не е желателно.

2. Помогнете на детето да се настрои на правилната емоционална вълна

В никакъв случай не показвайте своето собствено безпокойство, защото детето също ще започне да се притеснява, вместо да се радва от предстоящото пътуване. Хубаво е да го стимулирате и поощрите с идеята, че то ще има възможността да се изяви като пораснал, независим и самостоятелен човек. Изтъкнете факта, че след този лагер, то вече няма да е малкото дете в семейството, а ще бъде пораснал и пълноправен член на малкото ви общество.

3. Подгответе детето да се грижи само за себе си

Тъй като за определен период от време детето ще бъде отговорно само за себе си, е нужно да го подготвите за това предизвикателство. Добре е да го научите да се грижи само за себе си – това включва обличане, поддържане на личната хигиена, оправяне на леглото и дори почистване на стаята, в която е настанено. По тази начин то ще се чувства комфортно сред новите и непознати другарчета.

Непременно сложете в багажа му лична кърпа, четка за зъби и гребен. Ако детето спазва специална диета или приема лекарства по график, както и ако има алергия към определени храни, медикаменти и други агенти, не пропускайте да запознаете с това ръководителя на лагера и за още по-сигурно ги напишете на видно място в багажа на детето или на куфара.

4. Обърнете внимание на багажа

Убедете детето, че не е нужно да взима целия си гардероб и всички обувки, с които разполага. За по-големите деца и тийнейджърите от особена важност са модните аксесоари и дигиталните джаджи, но ако е възможно, убедете ги, че вземайки със себе си подобни принадлежности, те само ще се натоварят с отговорността да не ги загубят, повредят или да не им ги откраднат. Освен това оставяйки ги у дома, децата ще имат реалната възможност да се забавляват на открито, да се разхождат, да плуват, да спортуват на открито, вместо да стоят затворени в стаята с любимия си таблет.

Заедно направете списък с най-необходимите неща и не забравяйте да сложите в багажа му опис, така че да знаете с какво тръгва и с какво трябва да се върне.

5. Храна за из път

Заминавайки без вас, детето е добре да разполага с малко суха храна за пътуването. Твърди плодове, малко ядки и бисквити са напълно достатъчни да залъже глада си, докато пристигне в лагера. Сандвичи с колбаси и други бързо развалящи се храни забравете, за да не помрачите радостта от предстоящите ваканционни дни.

Количеството на храната също не бива да е прекалено, защото е твърде вероятно правилата в лагера да изключват внасяне на храна в стаите.

Не забравяйте шише с минерална вода.

www.purvite7

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,716 преглеждания

Comments are closed.