Детските ясли и градини в Италия ще изключват децата без задължителните ваксини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_vaksini-bebe.jpg

Строги мерки срещу родителите, които не са ваксинирали децата си, влязоха в сила в Италия от 11 март 2019 година. Наказанията са изключване от училище, детска градина или ясла. Наред с това националната асоциация на училищните директори предвижда децата, които са без необходимите за възрастта ваксини да не бъдат допускани до записване в детските градини. За учениците записването ще е възможно, но срещу глоби от 500 евро.

Според директорите на детските заведения проблемът е предимно в началните класове и детските градини, където се събират деца с все още крехък имунитет.

Действащият в момента в Италия закон за ваксините бе приет през 2017 година. Според него, деца, които нямат задължителните 10 ваксини за страната не могат да бъдат приемани в детски заведения, а за родителите на децата в училищна възраст се предвижда глоба. На няколко пъти прилагането на законът бе отменяно с министерски решения.

По данни на Министерството на здравеопазването в Италия, най-добре с ваксинирането на децата до двегодишна възраст се справят в северните райони на страната, където ваксинирани са почти 95% от тях.

В момента в италианския парламент се обсъжда т.нар. “гъвкава задължителност на ваксинирането”, което предвижда задължително ваксиниране само в случаите, в които е застрашен груповия имунитет и в някои спешни случаи.

По информация от www.24zdrave.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,406 преглеждания

Comments are closed.