Благотворителен базар с детски рисунки събира средства за деца, болни от муковисцидоза

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
980x551_1576058495

Започна вторият етап от благотворителния конкурс за детска рисунка под надслов „Нарисувай мечта“, организиран от Асоциация „Муковисцидоза“ и с подкрепата на Фондация “Искам бебе”. В периода 09.12.2019-13.12.2019 събраните над 200 рисунки ще бъдат изложени във фоайето на Община Стара Загора.

Стотици деца от цяла България отвориха сърца и безвъзмездно дариха таланта си, за да подпомогнат други деца и пациенти с муковисцидоза. Всеки желаещ може да закупи рисунка по избор на цени от 10, 20 или 30 лв. Във фоайето на сградата на Община Стара Загора ще има представител на Асоциация „Муковисцидоза“ и кутия за дарения. В нея може да оставяте сумата на закупената от вас рисунка.

Муковисцидозата е най-често срещаното ограничаващо живота рецесивно генетично заболяване. Проявява се още в ранна детска възраст. Засяга най-вече белите дробове и стомашно-чревната система, но на практика нарушава функцията на почти всички жизненоважни органи. Характеризира се с чести усложняващи инфекции, които изискват ежедневна рехабилитация и поддържаща терапия. Понякога пациентите с муковисцидоза приемат над 30 таблетки различни лекарства и хранителни добавки на ден. Често инхалациите, които правят, надхвърлят 10 броя дневно.

Болните от муковисцидоза в България са 215. Доста голям процент от тях са деца. За заболяването няма лечение. Разходите са изцяло за сметка на болните и техните семейства, като те могат да достигнат до 2000 – 3000 лв месечно.

 

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

891 преглеждания

Comments are closed.