3 рецепти с риба
Предлагаме ви три вкусни рецепти с речна риба – пъстърва, сом и бяла риба.
Рецептите са от книгата “Риби и морски дарове” на издателство “Колхида”.
Пълнени пъстърви
Продукти:
4 пъстърви (по 300-400 г)
2-3 с.л. олио
1 глава кромид лук
1 морков
парче целина
12-15 бадемови ядки
1 ч.ч. бяло вино
парче масло
магданоз, черен пипер, лимонов сок, сол
Начин на приготвяне:
Изчистете рибата, посолете я и я поръсете с лимонов сок. Оставете я да престои половин час. Настържете моркова и целината, наситнете лука, нарежете магданоза на дребно. Смесете всичко, посолете и поръсете с черен пипер. Със сеста напълнете рибите и ги затворете с клечки за зъби.
Сложете ги в намазнена тавичка, полейте с олиото и виното и печете в предварително загрята фурна. От време на време поливайте със соса от печеното. Разтопете маслото и в него изпържете нарязаните бадеми. Поднесете рибата, поръсена с изпържените бадеми и гарнитура от задушени картофи.
Сом със сос тартар
Продукти:
1 сом
олио
брашно
майонеза
сок от лимон
чесън
1 глава кромид лук
черен пипер
маслини
магданоз
горчица
твърдо сварени яйца
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете рибата на правилни късове, измийте я и осолете. Оставете така поне час. Оваляйте в брашно и пържете, след което подредете парчетата в голямо блюдо и ги посипете със ситно нарязан магданоз.
Пригответе сос “Тартар” с майонеза, лимоновия сок, сока от лука, 1 ч.л. счукан чесън, черен пипер, ситно нарязан магданоз и горчицата. Объркайте всичко много добре и със соса залейте рибата. Украсете с клонки магданоз, половинки маслинки, кръгчета от твърдо сварени яйца.
Супа от бяла риба
Продукти:
200 г филе от бяла риба
1/2 връзка копър
150 г разбита сметана
1 голям морков
100 г корени от целина
1 стрък праз
2 глави кромид лук
20 г краве масло
800 мл рибен бульон
черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарежете рибното филе на кубчета и за кратко време го поставете във фризера. След това го пасирайте на пюре. Накълцайте копъра и го прибавете към пюрето. Посолете и поръсете с черен пипер. Добавете сметаната. От сместа пригответе топчета, подредете ги на поднос и ги покрийте с фолио. Оставете ги в хладилника.
Нарежете морковите и целината на тънки колелца, а лука – на кубчета. Загрейте кравето масло и задушете в него зеленчуците. Налейте рибния бульон и варете 10 минути на слаб огън. Варете топчетата 6 минути в подсолена вода, след което ги сложете в супата.
4,980 преглеждания