С деца на сватба

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Току-що сте получили покана за сватба за цялото семейство. Първото нещо, което изниква в ума ви е прелестната ви щерка с бяла шаферска рокля или вашият малък джентълмен със смокинг и мини-папийонка. Да, тези картини наистина са прекрасни и очарователни, но има някои по-сериозни неща, за които трябва да помислите, ако сте решили да заведете детето си на сватба.


1. Разбира се – дрехите

Няма майка на момиченце, която тайно (или не толкова тайно) да си е представяла дъщеря си облечена с красива шаферска рокля и бели обувчици. Да не говорим за самите малки момиченца, които вече си играят на булки и принцеси с калъфки за възглавници вместо воал. За родителите на момченца, изборът също не е особено лесен.

Но преди да хукнете по магазините и да купувате тоалет (който не е хич евтин) помислете за:


– Ако няма да сте кумове или ако младоженците не са ви много близки, помислете (обективно), има ли детето ви нужда от специални шаферски или твърде официални дрехи. Също така не забравяйте, че то надали ще облече тези красоти още веднъж, преди да ги израсте.

– Вземете предвид времето. Да, вие, няма как да знаете точната прогноза за след няколко месеца, но поне сезонът трябва да ви ориентира. Ако сватбата ще бъде през студените месеци, облеклото трябва да е достатъчно топло, да има връхна дреха и подходящи обувки. Може да вземете допълнителен комплект или поне обувки, с който да го преоблечете в ресторанта, където се предполага, че ще е топло.

– Помислете за резервни дрехи. Трябва да сте наясно, че за новата рокля или костюм това може да е първото и последно обличане. Децата тичат, играят си, цапат се, капят се с храна, късат дрехите си, без да се интересуват, че са нови или скъпи. За да оставите детето спокойно да лудува на празника, може, или да прежалите тоалета, или вземете по-обикновени дрехи, с които да го преоблечете след официалната част и фотосесията.

– Също така, знаете, че децата много се потят. Може би е добре да имате един допълнителен комплект бельо, за да избегнете евентуални настинки по-късно.

– Дрехата трябва да е удобна. Важно е да облечете детето комфортно. Дори да не са точно тези дрешки, които сте си представяли, по-добре е да му е комфортно. Денят ще бъде дълъг, а вие със сигурност не искате постоянен хленч и мрънкане за стегнати обувки или неудобно сако.


2. Храната

Ако детето ви е алергично или има някакви проблеми с определени храни, е добре да попитате младоженците какво са предвидили като меню. Ще има ли детско такова или ще е еднакво за всички гости. Възможно ли е да се поръча различно от общото, в случай на проблем. Ако не, помислете за алтернативни варианти. 


3. Дългият сватбен ден 

Знаем, че сватбите обикновено започват сутрин и продължават до късно през нощта. Колко може да понесе детето? Първо трябва да се съобразим с възрастта му. Друго – има ли навик да спи спедобеден сън, към колко часа си ляга вечер.

Нужно е да се съобразим с тези неща, защото от това зависи веселото изкарване на цялото семейство. Няма да ви е приятно, ако детето стане кисело, хленчи и иска да си ляга, а вие още да не сте започнали с танците. Затова помислете дали няма кой да прибере детето в някакъв момент, за да може вие да продължите спокойно да се веселите, без да се притеснявате за него.

Друг вариант е, да не го взимате с вас от самото начало на сватбения ден. Ако трябва да сме честни, децата изобщо не ги интересува, нито церемонията в гражданското, нито църковният ритуал. А това са няколко часа на препускане от едно място на друго и когато вече стигнете до ресторанта всички са уморени, а децата – и отегчени, и гладни. Това може да го спестим на себе си и на тях. Помолете някой близък, който да остане с детето през първата част от деня и да го доведе чак за снимките или дори направо в ресторанта. Това не би трябвало да е проблем, тъй като в повечето случаи сватбите се правят през почивните дни.


4. Шафери или не 

Както вече споменахме, някои родители (не всички, разбира се), като чуят „сватба” и почти автоматично решават, че децата им (само защото са деца) ще стават шаферки или шафери. И купуването на тоалети, обувки, правенето на прически и всякаква друга подготовка, става само по себе си причина, отрочетата им да взимат участие във всички церемонии и ритуали. В това, разбира се, няма нищо лошо, но ако младоженците не са ви много близки (а дори и да са), по-добре е да ги попитате. Все пак това е Големият им ден и е хубаво да се съобразите с техните желания, без да се обиждате, ако ви откажат.


5. Забавлявайте се!

И все пак най-важното за една сватба е да се отпуснете и веселите. Забравете установените правила за няколко часа – оставете детето да тича, скача, танцува. Дори и да се изцапа или да си скъса новата дреха, не се ядосвайте и не му се карайте. Все пак не може да очаквате от него да стои вързано на стола и да се храни с прибрани лакти цяла вечер. Ако си хапне повече торта или пък не пожелае и един залък да сложи в уста, оставете го – нищо няма да му стане за един ден. Нека сватбеният ден бъде празник за всички!


Четете също:

tate pishka mi se   Как таткото да заведе дъщеричката си до тоалетната

horoskop-2012   Хороскоп за родители

imeto na deteto   Как избрахте име на бебето?



FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

7,442 преглеждания

Comments are closed.