22 септември: Отбелязваме деня на независимостта

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Curkvata Sveti 40 Machenitsi

Днес е 22 септември. На този ден през 1908г. (по нов стил – 5 октомври) с манифест в черквата „Св. Четиридесет мъченици” е обявена Независимостта на България. Санстефанският мирен договор е факт на 3 март 1878г. Защо тогава Независимостта идва чак 30 години след края на освободителната Руско-турска война?

Според Берлинския договор Княжество България е васално на Османската империя.На Южна България е дадена административна автономия, но все пак тя остава под военната и политическа власт и управление на султана. Това спъва стопанското развитие на страната и ограничава възможностите й в международните отношения. Обречено е развитието на българското вътрешно производство. Именно затова след 6 септември 1885г. – Съединението на страната, усилията на българския политически елит се насочват към реализиране на независимостта.

Септември 1908г. се оказва благоприятен период за постигане на тази цел. Причина за това е, че вниманието на Великите сили и на Империята е насочено в други посоки. Води се френско-германски спор за Мароко, Австро-Унгария се подготвя за анекс на Босна и Херцеговина, а в
Истанбул се извършва преврат от страна на младотурците.

Тогава начело на българското правителство е Александър Малинов. Той се възползва умело от международната обстановка и решава, че моментът е настъпил. Така на 22 септември 1908г. в черквата „Св. Четиридесет Мъченици” ( намира се в старата столица Търново) със специален манифест е обявена Независимостта на България. Тогавашният княз Фердинанд приема титлата цар на България. Независимостта вече е факт.

Tzar Ferdinand Obyavyavane na Balgarskata Nezavisimost

Княз Фердинанд I, бъдещият Цар и министър-председателят Александър Малинов придружени от членове на правителството при обявяването на Независимостта на България.

Империята, както се и очаква, реагира със заплахи за обявяване на война. България отвръща с военна мобилизация, но преди всичко е готова да реши проблема по мирен път.

Великите сили също се насочват към мирно разрешение.

Следват Руско-турски протокол (1909), Българско-турски протокол (1909) и Руско-български протокол (1909). Според тях Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от войната от 1877-1878 г., а Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България.

Великите сили и Империята признават Независимостта през април 1909г. С провъзгласяването на независимостта си България издига международния си авторитет  и се превръща в равноправна на другите европейски държави.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,361 преглеждания

Comments are closed.