„Зрънце любов“ – направи сам хранилка за птици и участвай във фотоконкурс

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Photocontest-01-2

Можете да се включите в инициативата на радио Фемили и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) като направите хранилка за птици, снимате я, и я изпратите за фотоконкурса „Птиците на твоя прозорец“. 

Зимата затруднява малките птички, които не отлитат на юг, да намират храна. Сега е моментът да им предложим храна.  Това не само ще им помогне да преживеят тежките условия, но ще ви достави удоволствие от наблюдението на различните видове птици. Сред най-удачните варианти за храна в тези условия са слънчогледовите семки, фъстъците или домашно приготвени смески от животинска мас и семена. Богатите на мазнини семена са най-ценни като хранителен енергиен източник за птиците.
Поставянето на хранилки е лесен начин да помогнем на птиците през зимата. Хранилка може да направи всеки с подръчни материали.

След като поставите хранилката, отбележете я на специалната интерактивната карта, на която може да видите колко хора подават ръка на пойните птици в студа из цялата страна. Всички те дават шанс за оцеляване на птиците, които остават у нас през зимата – голям, син, черен или дългоопашат синигер, горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и много други видове.

Освен радостта от помощта, която дарявате, ще имате и прекрасни моменти с птиците, които кацат на прозореца ви. Пъстрите птици могат да внесат много цвят и радост в домовете ни, дори и наблюдавайки ги от разстояние. За да  разберете кой каца на вашата хранилка и лакомо изяжда семената, които оставяте, може да използвате специализирани книги, наречени определители, като има и такива, които може да намерите онлайн.

Снимките си изпращайте до 20 февруари 2017 г. на адрес radiofamilypr@gmail.com заедно с вашето име, възраст, населено място и телефон за обратна връзка. Може да участвате с до 3 снимки.

Наградите, осигурени от БДЗП, са декоративна къщичка, книжката „Птиците в градината“ и календар на БДЗП за 2017 г. Печелившите ще бъдат определени чрез жребий.

Всички снимки ще бъдат качени на Фейсбук страницата на Radio Family и на БДЗП.

Конкурсът се организира от Радио Фемили и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е част от кампанията за подхранване на пойните птици през студените зимни дни „Зрънце любов”, която стартира за осма поредна година.

Според интерактивната карта на кампанията „Зрънце любов“, в цялата страна има над 900 хранилки, които предлагат храна на дивите птици.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,542 преглеждания

Comments are closed.