Защо татковците трябва да четат на децата си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zashto-tatkovcite-trqbva-da-chetat-na-decata-si

Има много семейства, в които четенето се възлага на мама. Дайте на детето топка и таткото веднага ще дойде, но ако трябва да чете за малкото пони, надали ще може да го откриете. Това е нещо като стереотип. В действителност и двамата родители трябва да четат на детето си.

Всъщност, всеки възрастен в къщата (или по-голямо братче и сестриче) трябва да чете на детето поради няколко причини.

Вижте кои са те:

 

Различните гласове

За детето е важно да чува различни гласове, защото то лесно привиква към даден глас. Замислете се само защо трябва да обяснявате на съседката си какво е казало 2-годишното ви дете. Ние свикваме с тоновете и акцентите. Затова е добре за детето да чува колкото се може повече гласове. Колкото повече хора му четат, толкова повече детето ще започне да разбира вас и всички около вас.

Двойно подсилване

Ако мама мисли, че четенето е чудесно, детето може да разбере, че то си струва. А когато и таткото се включи, малчуганът ще осъзнае, че наистина има много неща, които могат да се научат от книгите.

Дръжте таткото в течение

Литературата е изключително важна за децата. Малките обожават римуваните стихчета, както и вълшебните приказки. Те бързо попиват и често използват фрази от книжките в ежедневието си. Ако и двамата родители четат на детето, то по-бързо и по-добре развива езиковите си умения.      

Да изградим връзка

Четенето на приказки е основна част от изграждането на връзка между вас и детето. Физическата близост и гушкането по време на четене ви сближават много. А татко не иска само мама да изгради тази връзка, нали?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

31,859 преглеждания

Comments are closed.