Защо раздялата с пелените би могла да е доста трудна?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_baby-potty-toilet_500x400.jpg

Съвременните родители могат да се похвалят с безброй източници на информация. За всеки етап от растежа на детето има мнения и опит на познати, мнения на лекари, безброй статии в списания и интернет портали, телевизионни предавания. Изглежда, че е казано всичко, а родителите продължават  да се сблъскват с трудности, за които нямат решения.

Един такъв казус е окончателният край на употребата на пелени и преминаването към обикновени гащи.

Как става тази промяна и защо е толкова трудна?

Нека ясно и кратко да назовем причините, по които родителите отлагат приучаването към гърне и прехода към гащички.

Пелените за еднократна употреба са удобни за родителите. Те са сигурни за родителите. С такава пелена детето няма шанс да се напишка по средата на пазаруването, нито в колата. Пелената гарантира, че внезапно разхлабеното стомахче от изядената круша на закуска, няма да провали  разходката в парка.

Да обърнем поглед и към детската психика. Какво означават  пелената и гащите за детското подсъзнание?

Пелените са символ на бебешкия период.

Гащите символизират израстването и навлизането в света на големите.

– От кого зависи “бебето“ да израсне в “дете“?

– От този, който му свали пелената!

Следователно, започвайки приучаването към гърне, родителите дават път на детската психика да се развива.
** Това начинание трябва да се започне и доведе до успешен край именно в името на здравата детска психика. Водещ, разбира се е възрастният. (нека се има предвид, че написаното засяга нашето съвременно общество. В племената и други общества, където не се ползват пелени, тези зависимости не съществуват.)

– Какво се случва, когато детето у дома е с гащички, а навън – за сигурност е с пелена?

Мама няма доверие в мен. Тя не вярва, че съм пораснал/а“

-Какво се случва, когато за няколко дни се предлагат гърне и гащи, после се сложи пелена за известно време, после пак се даде гърнето, после пак само пелени?

Мама е разочарована от мен. Според нея аз не мога да се справя. Недостоен/а съм за нея

-Какво се случва, когато у дома детето е с пелена, а на ясла – без?

-“Всички виждат, че съм пораснал/а, само мама и тати не  вярват. Те не искат да съм пораснал/а, а да съм малко бебе.“

И така, след като възрастните са изчели всичко по темата, намерили са най-точният за тях метод, започнали са да изграждат навици на детето си и са уверени, че то се справя, овладява се, дава знаци и/или казва, когато му се ходи до тоалетна .. най-полезното действие е в рамките на един ден  да се изхвърлят или подарят  наличните пелени, а тяхното място да заемат красиви гащички! Точно така – от днес вече ще носиш само гащи!***

Разбира се, че детето ще има пропуски. Но родителят, вече запасен с настоящите теоретични знания, ще смени бързо мокрите дрешки, ще пресметне количеството изпита вода и колко време е минало, ще  намери подходящо място да покани детето да се изходи, преди „аварията“ да се случи. Всички решителни възрастни, поели по този път откриват, че е изненадващо лесно, а детето учудващо бързо свиква и харесва новата ситуация … да, защото са го признали за пораснало.

**Съвсем кратко ще опиша резултати от дългогодишно научно изследване. Търсен е отговор, дали има някакво влияние върху психиката на човека прекаленото задържане на пeлената след 3-4-5-6 годишна възраст. Оказва се, че такива деца се превръщат във възрастни – интроверти, трудно споделящи, трудно откриващи и отпускащи негативни емоции и чувства; трудно излизащи от влиянието на негативни случки в ежедневието. Учените смятат, че това е резултат от невъзможността на малкия човек сам да отдели боклука от себе си (мръсната пелена) и да се почисти  във вече осъзната възраст.

 *** Ще попитате за „нощната“ пелена. Допуска се при преминаването към гащички да се продължи ползването на пелени само нощем още месец. След изтичането на този срок е редно и те да се премахнат от един път. Ако съществуват медицински показания за друго – редно е да се направи консултация с педиатър и да се следват неговите препоръки.

annavlaeva_200_164Автор: Анна Влаева
специалист по ранно детско развитие
Тел:0885 39 69 46

Последвай Анна във Facebook или Instagram

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,576 преглеждания

Comments are closed.