Социалните плащания, които се увеличават през 2018 година

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Правата ми

От 1 януари минималната работна заплата става 510 лева, което от своя страна увеличава и минималната вноска на самоосигуряващите се лица. Нараства и минималният гарантиран доход с десет лева до 75 лева. Той се използва като база за изчисление на част от социалните помощи и подпомагането, което получават за интегриране лицата с увреждания.

Друго социално плащане, което нараства от 1 януари, е майчинските, които ще станат 380 лева за втората година от раждането на детето.

В новия бюджет е заложено и увеличение на минималната пенсия от 1 юли и тя трябва да достигне 207,60 лева. В момента минималното плащане за възраст е 200 лева. Повишава се и на минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработицa – от 7.20 на 9 лв. Няма да има промяна в изплащането на болничните. Запазва се настоящият модел, при който първите три дни работодателят заплаща 70% от брутното възнаграждение.

Продължава и поетапното увеличение на учителските възнаграждения. 330 млн. лв. повече са предвидени за заплатите на учителите и работещите в сферата на образованието, което означава среден ръст от 15%.

9,4 млн. лв. отиват за повишение на заплатите на работещите в Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията на хората с увреждания.

Заделени са и повече пари за здраве. НЗОК тази година ще разполага с над 400 милиона лева повече. Така общите разходи за здравеопазване ще надхвърлят 4 милиарда и 700 милиона лева.

От началото на 2018 г. държавата поема разходите по 4 процедури ин витро за двойки с репродуктивни проблеми. За целта бюджетът на „Фонд Инвитро“ се увеличава с 9 млн. лева. Центърът за асистирана репродукция финансира допълнително 4 трансфера на размразени ембриони. По този начин се удвоява броят на опитите.
Жени с онкозаболявания на възраст до 35 г. могат да съхраняват свой генетичен материал, което ще им позволи на следващ етап да станат родители. Двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация, ще получават шанс да имат здраво дете чрез инвитро. От 12 на 2-3 месеца са намалени сроковете за одобрение на кандидатстващите двойки.

 

 

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,975 преглеждания

Comments are closed.