София ще има нов център за деца и младежи с церебрална парализа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Children with Cerebral Palsy

В болница „Света София” бе представен проект за създаването на високотехнологичен център за робот-асистирана рехабилитация, който ще бъде първата и единствена структура с такъв профил в страната. Центърът ще предостави възможност за комплексно обгрижване на децата с церебрална парализа и непрекъсната терапия с уникална апаратура, която повлиява благоприятно общото им състояние, техните движения, в това число и фината моторика.

Терапията се понася леко, малките пациенти са мотивирани, имат желание да изпълняват процедурите, проявяват интерес към всичко, което се случва около тях.

С реализацията на проекта ще бъде подпомогнато обучението и подготовката на родителите, така че да прилагат рехабилитация и в домашни условия. Едновременно ще бъде проведено и обучение на рехабилитатори и ерготерапевти за прилагане на новите методи.

Болницата ще увеличи потенциала си да приема повече пациенти за амбулаторна и стационарна рехабилитация от цялата страна. В момента лечебното заведение обслужва между 110 и 130 деца на ден, а годишно през него преминават над 2000 малки пациенти. Средно 15%-20% от тях са от градове и региони извън столичния град, като децата от София ползват по-голям обем процедури от платените от НЗОК, защото Столична община заплаща допълнителните. Очаква се в близките месеци да бъде изграден и специален паркинг, който да улеснява придвижването и да облекчава достъпа на децата с двигателни проблеми.
Новият високотехнологичен център ще бъде завършен до 30 април 2016 година, а общият размер на инвестицията е 308 000 евро, осигурени с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

В момента лечебното заведение приема деца до 18-годишна възраст. Специалистите са категорични, че това ограничение е предпоставка за бързо влошаване на състоянието на пациентите и компрометиране на лечебните резултати поради невъзможност за продължаване на терапията след навършването на тази възраст, затова амбициите на екипа са след въвеждането на новата апаратура лечебно заведение да започне да обслужва пациенти до 22 годишна възраст.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,236 преглеждания

Comments are closed.