Да подсилим имунитета на детето чрез закаляване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zakaliavane

Процесът на закаляване е от ключово значение за здравето на децата. Чрез него техният организъм привиква към това да се справя с промените в метеорологичните условия, намалява се риска от настинки и се подобрява имунната защита.

Едно от основните неща, които родителите трябва да преодолеят, е страха от простуда. Това разбира се не означава да бъдат безотговорни и да оставят детето да е мокро или измръзнало. Но прекомерното навличане и параноята относно настинките в никакъв случай не е от полза за детето. Всички сме виждали майки, които в приятен слънчев ден се разхождат по къс ръкав в парка, а бебето в количката е навлечено с няколко ката дрехи, шапка и дебело одеяло. Правилото е, че бебето трябва да е облечено с един кат повече, отколкото е облечена неговата майка – ако тя е по къс ръкав, бебето може да е с боди с къс ръкав и лека горна дреха или пелена.

Какво представлява закаляването?

Закаляването е процес, при който се цели повишаване устойчивостта на детския организъм към промени в обкръжаващата среда – повишена или понижена температура, промяна на условията от въздух към вода или слънце.

Кога да започнем?

Усилията в тази посока могат да започнат веднага след раждането. Разбира се, нещата трябва да се случват бавно и постепенно, но педиатрите са единодушни, че разходките навън са изключително важни за новороденото и при пролетните и летни бебета могат да започнат около втората седмица след появата на бебето на бял свят. Зимните бебета трябва да почакат около месец, след което също е важно да излизат редовно навън.  Разходката трябва да бъде отложена единствено, ако вали дъжд, сняг, има вятър или мъгла.

Техники за закаляване:

Температурата

Препоръчително е температурата в помещението, в което е бебето, да е около 24 градуса до навършване на едномесечна възраст. След този период и до навършването на 1 година температурата трябва да е около 22 градуса, а след това –  20 градуса. Температурата в стаята по време на сън не трябва да е същата като тази през деня, тъй като детето е завито – съответно с 3-4 градуса по-ниска.
За да разберете дали на детето му е студено, докоснете върха на носа му с обратната страна на ръката си – ако почувствате, че кожата му е по-студена от вашата, това е знак, че е време да го приберете вкъщи или да усилите отоплението.

Въздушни бани

Закаляването чрез въздуха може да започне около третия месец след раждането. В продължение на няколко дни облеклото на детето се намалява като се премахват постепенно дрешките, докато остане голо до кръста. Не бива обаче да се махат чорапите и температурата в стаята не трябва да е по-ниска от 24 градуса. Първоначално детето стои така около 5 минути, след три дни се увеличава с още 5 мин., докато не достигне половин час.

Водни бани

Началото на закаляването чрез водни бани може да се постави на четвъртия месец след раждането, като се използва натопена мека кърпа във вода с температура около 35 градуса, с която се обтрива бебето. Постепенно температурата на водата, която използваме за намокряне на меката кърпа, се намалява с по един градус на всеки три дни до достигане на 27 градуса.

Около шестия месец вече може да се правят обливания от коленете надолу  с вода, чиято температура е около 36 градуса. Отново намаляването на температурата става постепенно с по 1 градус на три дни до 28 градуса.

Обливането на тялото (без главата) е подходящо след навършването на първата годинка. Процедурата е същата (започва се от 36 градуса, до достигане на 28)

Слънчеви бани

Децата от 3 месеца до една годинка могат да се закаляват чрез частични слънчеви бани – посредством излагането на пряка слънчева светлина само на ръчичките и крачетата. Започва се от 5 минути дневно и постепенно се увеличава на 15 минути на ден. Деца над 1 годинка вече могат да се излагат на слънце с цялото си тяло, но главата задължително трябва да е с шапка (не повече от 5 минути за гръбчето и 5 минути за коремчето). Важно условие е слънчевите бани да се правят в часовете преди обяд или след 4 ч., когато слънцето не е толкова силно.

Добре е да имате предвид:

Важно условие е всеки родител да подхожда индивидуално спрямо особеностите на своето дете. Сляпото следване на правила, прочетени някъде, не е добра идея. Наблюдавайте как детето реагира на промените, дали се чувства по-комфортно на студено или на топло, дали обича водата и т.н. Ако закаляването се случва против волята на детето и има насилствен характер, това едва ли ще доведе до желаните резултати.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

12,951 преглеждания

Comments are closed.