• Няма категории

Пъпешът – вкусен и здравословен избор за вас и вашето бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

melon

Хранителна стойност на пъпеша

Пъпешът е един от любимите летни плодове, който е отличен източник на витамини от група В и С, на калий, магнезий, желязо, калций, селен и германий. Пъпешите имат високо съдържание на вода и съответно не са калорични и нямат мазнини и холестерол.

Кога се появяват пъпешите?

Повечето сортове пъпеши водят началото си от Близкия Изток и постепенно стават популярни и в Европа. Древните египтяни и римляни още от древни времена са се наслаждавали на чудесния плод.

Семейството на пъпеша

 Повечето хора не знаят, че пъпешите са от семейството на тиквата и краставицата. Голяма част от тях имат много сходна структура с тиквата, но разликата е, че тя се счита за зеленчук, а пъпешът – за плод, със сладък и сочен аромат.

Пъпешът и бебето

 Няма точни правила кога да дадете за първи път пъпеш на вашето бебе. Много бебета му се наслаждават още от 6-месечна възраст.


Внимание!

Има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато давате пъпеш на вашия мъник:

-         макар и рядко, пъпешът може да причини алергична реакция (обикновено изтръпване и сърбеж около устата). Най-често, бебетата, които са склонни да получат алергия, са тези с астма.

-         Ако някои от семейството страда от горепосочените симптоми, може да дадете на вашето бебе пъпеша малко по-късно, например когато то е на годинка.

-         Тъй като пъпешите растат ниско и близо до земята, те имат повече бактерии от плодовете, които растат по дърветата. Затова трябва да измиете много добре кората, преди да нарежете пъпеша. Това предотвратява разнасянето на бактерии от ножа към сърцевината на плода.  

Препоръчваме ви да купувате цял пъпеш и да го режете собственоръчно, а не вече нарязани парчета. 

Идеи за бебешки храни с пъпеш:

- смачкайте и направете на пюре парченцата – лесно, бързо и вкусно

- пюрето от пъпеш може да го прибавите към зърнената закуска на бебчето

- може да смесите пъпеша и да направите хомогенна смес с банан, авокадо или диня

- може да направите близали от пъпеш като го настържете и го сложите в камерата.

- може да смесите пъпеш с манго и да го направите на пюре. Обикновено тази точно смес много се харесва на малките, а и не само на тях.

Пъпешът и бременността

Не бива да забравяме пъпеша и при един много важен период от живота какъвто е бременността. Особено при бременност протичаща със желязо-дефицитна анемия или с чести инфекции и обща отпадналост. Със своето общо благотворно действие върху организма, пъпешът прави бременността един по-комфортен и щастлив период от живота.

Знаете ли че:

Пъпешът не бива да се консумира заедно с алкохол, студена вода, мляко, млечни продукти и яйца.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

17,162 преглеждания

Comments are closed.