Пейки като кирилски букви ще зарадват софиянци в паркове и градинки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

skriti-peiki

Пейки с вида на букви от кирилската азбука ще оформят скрити оазиси за четене в София от 22 май. „Скритите букви“ – проект на фондация „Прочети София“ – ще бъдат 12 и ще преоткрият за софиянци по-тихи кътчета в централната част на града: из паркове, градини и вътрешни дворове, разказват организаторите.

Идеята и дизайнът на пейките е на художника Кирил Златков, а проектът добива завършения си вид покрай културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС с участието на Тодора Радева и архитекта от WhATA Анета Василева. Буквите – Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю и Я – са избрани, защото нямат аналог в латиницата и гръцката азбука.

Но те няма да са самотни: всяка пейка ще върви със стихотворение на български поет, вдъхновено, посветено или другояче свързано със съответната буква. Поетите са Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова.

„Скритите букви“ ще се появят на 22 май, а местоположението им ще бъде указано на онлайн карта. Освен това организаторите планират няколко литературни разходки, които ще разкажат по-малко известни истории за града и литературна София.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,100 преглеждания

Comments are closed.