• No categories

Лозови веган сърмички с червени боровинки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

surmicki02

Лятото е богато на зеленчуци, радващи всички, които не консумират месо и продукти от животински произход. Точно такава е рецептата, която ви предлагаме – лесна, безмесна, лека и много вкусна.

Лозовите сърмички обикновено плашат дори най-опитните домакини, защото са се утвърдили като гозба, изискваща повече време за приготвяне.

Всъщност като изключим самото навиване, което изисква малко повече минути, приготвянето на самата плънка не изисква специални кулинарни умения и време.

Необходими продукти:

1 ½ чаена чаша ориз
1 чаена чаша счукани орехи
1 чаена чаша сладка царевица от консерва
100 гр. червени боровинки
1 голяма глава кромид лук
2 средно големи моркова
1 малка тиквичка
1 средно голям домат
1 чаена лъжичка сладък червен пипер
½ чаена чаша олио или зехтин
Зелената част на една връзка млад лук
Зелени подправки – пресни магданоз, копър и джоджен
Сол и черен пипер на вкус.

surmicki01

Приготвяне: Нарежете на ситно морковите, лука, обеления домат и тиквичката и заедно с ориза ги задушете за около 5 минути в дълбок съд с мазнината и малко вода. След това прибавете орехите, боровинките, царевицата, нарязания на шайбички зелен лук, зелените и другите подправки и продължете задушаването още 5 минути. В края на процеса сместа не трябва да отделя течност. Предварително попарете лозовите листа с вряла вода и с приготвената плънка завийте сърмичките. За тази задача ще са ви нужни приблизително 20 минути. Наредете ги плътно една до друга в тенджера, затиснете ги с плоска чиния, залейте с гореща вода и варете 35-40 минути на умерен огън.

Ястието ще е на масата ви след най-много 75 минути.

surmicki03

 

Снимки: Катерина Илиеваsurmicki01

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,124 преглеждания

Comments are closed.