Какво можете да направите в своя полза по време на грипна пандемия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

maika-bebe-miene-na-ruce

1. Напоете изтривалката пред дома си с дезинфектант или разтвор на обикновена белина и вода в съотношение 1:10. Всеки, който влиза в дома ви, нека старателно си изтърква обувките.

2. Връхните дрехи, както и всички останали, с които сте били навън събличайте още в коридора или в банята, а след това ги оставете за 3-4 часа да се проветрят на простора. Ако е необходимо пуснете ги в пералнята, а ако разполагате със сушилня, завършете с нея.

3. При влизане у дома, измивайте старателно ръцете и лицето си, както и всички останали открити части от тялото, които са били изложени на докосване на различни повърхности навън. При възможност най-добре си вземете душ.

4. У дома обличайте чисти, леки и удобни домашни дрехи, които носите само вътре.

5. Ако ангажиментите ви търпят отлагане, отложете ги и не излизайте без нужда от вкъщи.

6. Ако се появят симптоми, които ви притесняват, свържете се с личния си лекар по темефона. Той ще ви даде наставления какво да правите и как да се погрижите за себе си и за близките си. При нужда лекарят ще ви насочи към болница, ако това се налага по негова преценка. Избягвайте без нужда да посещавате лекарските кабинети, защото те са потенциално опасни места за контакт със заразени или болни.
НЕ СЕ САМОЛЕКУВАЙТЕ!

7. Използвайте лични предпазни средства – маска и ръкавици, когато сте в затворени помещения, превозни средства и обществени места.

8. Пийте повече от обикновено вода, топли напитки, билкови чайове, взимайте витамин С и се хранете пълноценно. Сега не е време за диети. Спете поне по 7 часа в денонощие.

9. Почиствайте личните си вещи, телефон, слушалки и всички други предмети, които са в пряк допир до открити части на тялото ви. Можете да използвате мокри кърпички, съдържащи спирт.

10. Избягвайте да сте в близост до повече от 2-3 души. Спазвайте препоръчителната дистанция между вас и другите от 1-1,5 метра.

11. Информирайте се за състоянието на близките си. Правете го ежедневно, особено, ако са възрастни и/или хронично болни. Ако е необходимо, напазарувайте им и ги заредете с всичко необходимо, така че да не им се налага да изливат навън.

12. Останете си вкъщи е запазете спокойствие.

13. Информирайте се единствено от достоверни и надеждни медийни източници или направо от сайтовете на СЗО, МС, Министерство на здравеопазването, РЗИ и др.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,499 преглеждания

Comments are closed.