Има ли опасност от епидемия от морбили у нас и какви са усложненията от заболяването

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaccinating

Когато говорим за морбили, трябва да знаем, че не дребната шарка е толкова опасна, колкото усложненията от нея.

Най-сериозното усложнение в следствие от заразяването с морбили е морбилозният енцефалит – това усложнение представлява възпаление на мозъка, може да се прояви между 8 и 14 ден от началото на заболяването и протича изключително тежко. Клиничната картина се характеризира с мозъчен оток и церебрална кома, а прогнозата е тежка.

Друго продължение на морбили е склерозиращият морбилозен паненцефалит. Заболяването обикновено се развива след преболедуване от морбили, тогава, когато вирусът остава в мозъчните клетки и продължи да се възпроизвежда. Този процес предизвиква автоимуннен отговор и води до загиване на неврони. В резултат се развиват епилептични припадъци, нарушения в координацията и движенията, нарушения в речта. Развива се т.нар. прогресираща деменция, което води до спад в нивото на интелигентност и загуба на памет.

Лекари и специалисти апелират децата, а и възрастните , които все още не са имунизирани, да го направят. Имунизацията е безплатна у нас и се понася сравнително леко, когато се постави навреме. Според действащия Имунизационен календар в България, имунизация срещу морбили се прави с трикомпонентна ваксина – срещу морбили, паротит и рубеола на децата навършили 13 месеца. Реимунизацията се прави на 12 годишна възраст. Обикновено личните лекари търсят хората, подлежащи на имунизация лично, но ако знаете, че не ви е направена ваксина срещу морбили – на вас или на детето ви, най-добре не чакайте, а потърсете сами личния си лекар.

Схващането, че децата придобиват по-добър имунитет по естествен път, т.е. ако се заразят и преболедуват от морбили е опасно и носи сериозни рискове за детското здраве, тъй като нежеланите усложнения са тежки и трудно лечими – пневмонии, менингити, миелити и други, които могат да доведат до трайни увреждания на организма.

С цел ограничаване на случаите е много важно още при първи симптоми на заболяването родителите да се обърнат към личния лекар и да ограничат контактите на детето с други деца.

В страната общият брой на заболелите у нас е 32 души и за момента не може да се говори за епидемия, според специалистите, а само за епидемичем взрив, който е ограничен. Сред заболелите деца няма такива, които са ваксинирани и именно това е причината те да заболеят. Не е изключено и деца, които вече са имунизирани да се разболеят, но шансът е много по-малък, а протичането на заболяването е много по-леко, ако се развие.

Във връзка с мерките за ограничаване на разпространението на морбили в страната е разкрит мобилен кабинет за имунизации в столичния квартал „Христо Ботев“. Тези действия са в резултат от диагностицирането на майка и двегодишното й дете, живеещи в квартала. На място вече се поставят ваксини на всички неимунизирани деца на възраст от 13 месеца до 18 години.

Министерството на здравеопазването е разпоредило всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят лицата, които не са имунизирани.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,001 преглеждания

Comments are closed.