Гризането на ноктите може да е белег, че детето ви е перфекционист

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

grizane-na-nokti

Вредните навици на малките деца са много и за повечето от тях има конкретни причини, но тъй като са малки, те рядко могат да ни дадат отговор на въпроса защо правят дадено нещо. Например защо си гризат ноктите или защо си смучат палеца.

По-големите деца обаче обикновено имат готов отговор и често той е свързан с нервно-психическото състояние на детето. Най-често посочваната причина от по-големите деца, също както и от възрастните, е, че са притеснени или нервни. Гризането на ноктите може да е и поради редица други причини, например скука или неудовлетвореност.

Повечето деца и подрастващи дори не осъзнават, че правят едно или друго нещо, което се възприема от възрастните за нещо лошо. Те правят това автоматично и най-често неосъзнато.

Учените са установили, че гризането на ноктите често се свързва със стремежа към перфекционизъм. Тяхното мнение е точно обратно на всеобщото и най-разпространено схващане, че този вреден навик е в резултат най-вече на безпокойство.

За съжаление, гризането на ноктите е един от най-разпространените вредни навици както сред децата, така и сред възрастните.

Защо обаче съществува тази необходимост при толкова много хора?

Какво представлява онихофагията?

Това е придобития навик човек да гризе ноктите си, най-често на пръстите на ръцете. Някои малки деца гризат и ноктите на краката си. Според редица научни изследвания, факторите, които пораждат този навик са неудовлетвореност, безпокойство, стрес, чувство за самотност, скука или просто имитиране на чуждо поведение. Изкореняването на вече придобития навик е труден и продължителен. Според учените, за да бъде изкоренен този навик човекът, който го практикува трябва да осъзнава желанието си да се откаже от него и да е готов да го направи, което прави задачата невъзможна за малките деца.

Според едно конкретно изследване, публикувано в Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry , гризането на ноктите е сред вредните навици, които сериозно могат да увредят здравето. По време на проведените тестове с 47 човека, разделени на две групи, е било установено, че навикът често бива провокиран от липса на търпение и/недоволство. Наред с това обаче, учените установили, че сред участниците в тестовете има и такива, чиито вреден навик да си гризат ноктите е в резултат от стремежа им към перфекционизъм.

В резултат на проведените тестове, учените достигат до заключението, че хората, които са разочаровани, с ниско самочувствие, нетърпеливите и неудовлетворените не са в състояние да се отпуснат заради своя перфекционизъм.

Перфекционистите, които си гризат ноктите, най-лесно успокояват ума си то пози начин, тъй като успяват да държат ума си зает с нещо конкретно и това по някакъв начин им носи спокойствие и удовлетвореност.

В дългосрочен план гризането на ноктите, макар да изглежда безобиден навик, може да навреди на здравословното състояние. То може да доведе до стомашно-чревни проблеми или сериозни инфекции на храносмилателния тракт, тъй като дори най-добре измитите ръце, са  покрити с различни микроорганизми, някои от които силно патогенни. Наред с това гризането на ноктите може да предизвика локални възпаления на кожичките около нокътната плочка, болезненост и затруднен растеж.

Гризането на ноктите може да предизвика и влошаване здравето на зъбите.

Много родители смятат, че изкореняването на гризането на ноктите като вреден навик е лесна задача, но всъщност не е така. Наказанията и забраните обаче обикновено нямат никакъв ефект, а понякога имат дори обратен ефект, които задълбочава лошия навик.

Важно!

Добре е да се изясни причината за гризането на ноктите.

Също така е добре да се породи желание в детето този навик да бъде забравен.

Полезно е дължината на ноктите да е минимална, което ще затрудни гризането и детето няма да се изкушава да ги гризе.

Погрижете се ръцете на детето да са винаги или почти винаги заети с нещо – добра работа вършат антистрес топките.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,026 преглеждания

Comments are closed.