Четири „ДА“ в полза на семейната ваканция

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vakantsiya-s-detca

Колко често ви се е случвало да искате да направите нещо, но всъщност упорито да се опитвате да го отложите или отмените?

Доста, нали!

Особено, ако става дума за годишната семейна почивка. Нямате достатъчно пари, по-важно да пребоядисате у дома, колата ви е за ремонт, детето е много малко или вече е в пубертета и не иска да ходи с вас до кварталния магазин, а какво остава за почивка на море, няма на кого да оставите кучето, ще ви увехнат цветята за една седмица. Е, време е да си дадем ясна сметка, защо хем ни се иска, хем не, лятна почивка. Ако имаме свободно време и достатъчно отпуска семейната ваканция не бива да се отлага, защото всеки от семейството – включително и най-малките му членове се нуждаят от глътка разнообразие, малко приключения и наслада за няколко дни извън града и домашната атмосфера.

Ето защо е важна ваканцията с децата:

1. Ваканцията е време за качествени преживявания със семейството.

Ваканцията е онова време в годината, когато всички в семейството имат шанс да се съберат заедно и да създадат съвместни спомени, да преживеят неповторими емоции. През останалите дни от годината както възрастните, така и децата са непрекъснато в движение, всеки със своите задължения, отговорности и ангажименти, а уикендите са твърде кратки, за да са достатъчни за всичко, което бихме искали да свършим заедно. Ето защо е важно през преброените дни от ваканцията да се посветим максимално на разговори и разнообразни дейности с децата. Ваканциите събират семействата, те са времето, което има огромно значение за всеки член поотделно и за всички като едно цяло.

2. Ваканциите са начин да се отървем от стреса и напрежението.

Често, ние възрастните не си даваме сметка, че децата също като нас имат твърде много ангажименти и задължения, улисани в собствената си работа. Но те също като нас трупат умора, стрес и напрежение. Спазването на графици допълнително нагнетява отрицателни емоции. Семейната ваканция определено ще извади всички от механичното ежедневно повторение на едни и същи задължения и макар и за малко, ще позволи на децата и родителите им да се отпуснат и да забравят за натовареното си ежедневие. Независимо дали ще пътувате надалеч, ще отидете на семейната вила или ще останете в града, фактът, че сте във ваканция ще е достатъчен сам по себе си да ви накара да се чувствате свободни. За да се случи това през ваканциите е добре да правим неща, които обикновено оставяме за „някой друг път“. Ваканцията трябва да е равнозначна на забавление!

3. Семейната ваканция е време за създаване на хубави спомени.

Семейните ваканции са време за създаване на семейни спомени. Те са еднакво ценни както за децата, така и за възрастните. Снимки, видеозаписи, писани дневници със семейните маршрути и пътешествия – всичко това един ден ще е безценно, а наред с това всеки път, когато ги разглеждаме, отново и отново ще преживяваме вече преживяното.

4. Всяка ваканция генерира нови усещания, емоции и преживявания.

Всички в семейството – от най-малките до най-възрастните получават ползи от семейните ваканции, независимо къде ги провеждаме, в чужбина, на планина или на море. Дори дневната обиколка на музеите в родния ни град може да допринесе за създаването на незабравими спомени за децата и трупането на ценни знания и опит.

 Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,468 преглеждания

Comments are closed.