Имат ли татковците влияние върху децата?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

father-and-baby

Според безброй проучвания, бащите прекарват средно по 30 минути с децата си всеки ден, като в тази статистика са включени и уикендите! Всички знаем, че децата имат нужда от бащите си, а проучванията убедително показват, че този половин час не им е достатъчен.

В повечето семейства майката е тази, която кара нещата да се случват. Ако тя помага на таткото да бъде част от родителството (от самото раждане до училищните години на детето), развитието и доброто здраве, както на детето, така и на семейството, ще бъдат по-добри.

Какво прави бащата толкова важен за детето и кое е това, което бащата прави, а майката не?

Проучванията не показват специални неща, които бащите да правят, а майките – не. Но това, което показват, е, че, когато бащите взимат сериозно участие в родителството и си играят с детето, има огромна разлика, която се усеща.

Един активен, действен и позитивен баща:

– Намалява проблемите с поведението при момчетата

– Намалява психологическите проблеми при момичетата

– Намалява по-късното криминално поведение при децата

– Повишава интелекта, любопитството и езиковото развитие

– Намалява вероятността детето да пропуши

– Детето има повече приятели и социални умения

– Ако връзката с таткото е била силна, детето ще има по-добър брак     

Това е само една част от положителните аспекти, които могат да се видят, когато таткото е изцяло замесен в родителството – вместо да бъде страничен наблюдател. По този начин децата са по-щастливи и действат по-добре – когато таткото е до тях. Колкото по-отрано започне тази намеса на бащата, толкова по-добри резултати ще даде това при детето.

Ако имате подрастващо дете или дори още малко бебе, време е да намесите и бащата в родителството.
father-playing-child

Как може таткото да прекарва повече време с детето?

Има няколко варианта таткото да бъде сигурен, че ще прекарва повече време с детето и ще изгради една истинска връзка.   

Връзката баща – дете

Трябва да сте убедени, че таткото е отделил време за детето. Всяка седмица бащата трябва да взима своето време с детето си и това не включва гледането на телевизия или филм, където не може да се осъществи комуникация. Окуражавайте таткото да се разхожда в парка с детето, да отидат за сладолед или просто да излязат и да бъдат заедно (това е важно за децата независимо дали са на 2 или 22 години!).

Направете една специална вечер – вечер за семейството

Окуражете таткото да си правите веднъж седмично специална вечер, по време на която телефоните се игнорират, а телевизията и интернетът са тотално изключени. Отделете време само на детето си – играйте заедно, говорете си. Може да използвате тези вечери, за да научите детето си на нещо полезно, за което принципно нямате време.

Четете заедно приказки

Децата обожават татковците да им четат приказки. Накарайте таткото да се вживява в ролята на героите, да ги усеща и да си представя какво би било, ако детето му попадне в дадените обстоятелства. Така ще превърнете времето за приказки в една забавна игра, както за детето, така и за баща му.

Създайте нещо заедно

Най-добрият начин да увеличите времето на таткото и детето заедно е като измислите някакъв проект, с който може двамата да се захванат – къща за кукли, количка, блокче, кукла, с която детето да си играе – вариантите са хиляди. И помнете, че няма никакво значение дали бащата е сръчен или пък – не, това не е важно за детето, важното е да са заедно и да изграждат връзка помежду си.

Просто бъдете „наоколо”

Ако таткото е просто „там” и съответно на разположение, ако се наложи, разликата в детството на детето ще е огромна. 

Животът на родителя е трескав и оживен. Татковците са заети с много неща, за да могат да допринесат повече за семейството. Също така, някои татковци обичат да имат време за себе си или ходят, например, да практикуват любимия си спорт. Точно тогава е хубаво да се замислят колко са важни в живота на децата си и колко голямо влияние имат върху тях. И затова е полезно да има някой, който да им го напомня.      

Още за връзката дете-баща:

   Бащинството – поглед отвътре

dad-calm-baby   Таткото успокоява бебето

dad-reading   Защо татковците трябва да четат на децата си

DSC_0345FLAT   За първи път татко

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

12,056 преглеждания

Comments are closed.